Wiggeby gård vann årets byggnadsstipendium
För sjuttonde året i rad delar Lantbrukets Affärer ut byggnadsstipendiet som belönar en byggnation inom lantbruket. Årets vinnare blev Wiggeby gård i Ekerö.
Juryn riktar ett stort grattis till Håkan Eriksson och hans medarbetare på Wiggeby gård på Ekerö i Stockholms län för att ha skapat en estetiskt fin och funktionell byggnad som används året runt, till både köttdjur, lager och uppställning av diverse maskiner.
Många tips på lantbruksbyggnader hade kommit in till årets tävlingsomgång av byggnadsstipendiet. Utöver vinnaren var två gårdar nominerade till årets byggnadsstipendium: Maskinhallen och verkstaden på Viby Gård samt servicehallen och kontoret på Stora Ek. I veckan korades vinnaren av Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2022. Landshypotek Bank sponsrar tävlingen och Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering, sitter med i juryn.
Juryns motivering för årets årets vinnare
”En spännande flerfunktionell byggnad med element från olika tidsepoker som i framtidsanda tar tillvara lantbrukets och solens olika möjligheter i ett känsligt landskap med många intressenter.”
En prischeck på 25 000 kronor, en stallplakett och diplom delades ut under på tidningens årliga byggnadsseminarium på Tejarps gård i Klågerup i onsdags kväll.
Hedersomnämnande till övriga nominerade byggnader
Viby gård i Söderköping
Maskinhallen, verkstaden och kontoret på Viby gård utanför Söderköping, sticker ut med sina färger i vitt och svart vilket är helt i stil med gårdens äldre mangårdsbyggnad. Per-Olof Johanssons mål att skapa ett nytt gårdscentrum har verkligen lyckats.
Motiveringen till hedersomnämnandet lyder: ”En stilren byggnad som följer och passar väl in i herrgårdsmiljön med möjlighet till många funktioner och samverkande näringsverksamheter, helt i tidens anda.”
Stora Ek i Mariestad
Den stora servicehallen och kontoret på Stora Ek utanför Mariestad är en modern och samtidigt klassisk byggnad, snyggt placerad intill gårdens stora spannmålssilos som därmed inte längre dominerar gårdsbilden. Karl-Johan Blank är mån om att gården utvecklas hållbart och att byggnaderna ska harmoniera med varandra.
Motiveringen till hedersomnämnandet lyder: ”En rejäl och tydligt formad ekonomibyggnad för det moderna lantbruket infogad med klassiska linjer i det historiska landskapet.”
Mer om Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium
Bra lantbruksbyggnader är ingen slump utan resultatet av en bra byggnadsprocess. I grundkriterierna för byggnadsstipendiet ingår estetiska hänsyn, anpassning till övriga byggnader och miljö samt innovativa lösningar.
Stipendiet vänder sig till gårdar i Sverige med byggnader som uppförts eller byggts om de senaste fem åren. Byggnadens estetiska utformning, val av material och funktionalitet. Anpassning till övriga byggnader och landskap. Innovativa lösningar avseende användning eller funktion. Dessa är kvaliteteter som stipendiejuryn värderar.
Stipendiet instiftades av Tejarps Förlag 2006 och har delats ut varje år sedan dess. Vem som helst är välkommen att ge förslag på byggnader. En jury nominerar tre byggnader som presenteras utförligt i tidningen och på webben. Efter en ingående granskning och diskussion utser juryn en vinnare. Juryn består av tidningens ansvariga utgivare, tidningens chefredaktör, en extern ordförande samt en representant för var och en av de fyra sponsorerna; Landshypotek, Skånegårdar, Boställets Lin och Ottossons Färgmakeri.
Senaste årens mottagare
2021: Grisstallet på Halla Gård – god djuromsorg med egenproduktion av både foder och biogas som lämnar ett minimalt klimatavtryck utan att göra avkall på kvalitet och produktivitet; Halla Gård, Kvänum
2020: Maskinhallen på Larsolofsgården, Götene
2019: Spannmålstork och Äggpackhus på Boberg Storgård, Fornåsa, Motala
2018: Maskinhallen på Torp Gård, Borensberg, Motala
2017: Spannmålsanläggningen på Slättängs gods, Eslöv
2016: Mjölkkostallet på Nöbble gård, Rockneby, strax norr om Kalmar
2015: Kläckäggstall och packeri på Kärrabo gård, Bergkvara, Växjö
2014: Mjölkkostallet på Rånäs, Norrtälje