Byggnadsstipendium visar: Bra att stå på flera ben
Det kan vara klokt att ha fler ben att stå på. När Skoftesta gård vinner årets byggnadsstipendium är det träffande att lantbrukare är skickliga på att utveckla alternativa intäktskällor. Årets tema för priset har varit kontorsmiljöer kopplade till lantbruket.
– Generellt finns en stor medvetenhet hos lantbruksföretagare att hitta fler verksamhetsben att stå på. Många lantbrukare har i ryggmärgen att vara lyhörda och påhittiga kring vad det finns för möjligheter på gården, och det är en viktig egenskap för att hantera risk. Årets omgång av byggnadsstipendiet ger spännande perspektiv på det här genom att lyfta några konkreta exempel på lantbrukare som tänkt utanför boxen och utvecklat kontorsmiljöer, säger Stefan Malmström, affärschef på Landshypotek Bank, som deltar i juryarbetet.
Han är glad att kunna lyfta satsningar inom lantbruket.
– I en tid präglad av ökad osäkerhet är det många lantbrukare som avvaktar med investeringar, vilket är fullt förståeligt och kan vara helt rätt. Samtidigt gäller det för lantbruksföretagare att inte tappa i utvecklingskraft. De lantbrukare som lyckas navigera i det mer osäkra landskapet och hitta rätt balans mellan risker och möjligheter kan komma ut stärkta. Genom att lyfta fram och belysa hur kollegor i näringen har gjort utifrån sina förutsättningar kan vi sprida insikter och inspiration hos fler, säger Stefan Malmström.
Landshypotek Bank, som jobbar dedikerat med finansiering av satsningar inom lantbruket, är sedan flera är engagerad partner för tävlingen och deltar i juryarbetet.
Stor bredd bland årets nominerade
Det är artonde året som Lantbrukets Affärer delar ut byggnadsstipendiet där Landshypotek Bank är partner. Priset belönar en byggnation inom lantbruket som har det där lilla extra. Årets tema för Lantbrukets Affärers byggnadsstipendium är kontorsbyggnader på lantbruksfastigheter och det har kommit in många bidrag till tävlingen. Det är en stor bredd bland årets bidrag och nominerade men ett återkommande tema är byggnader som frikopplats från lantbruket, för att kunna användas till annat och även ge en extra inkomst. Det kan vara fråga om verkstad, bränsletillverkning, bostäder, butiker, kontor, övernattningslägenheter och kurs eller konferensanläggningar.
Vinnare är Johan och Ann-Christin Bergstedt på Skoftesta gård utanför Kumla. De tilldelas Lantbrukets Affärers byggnadsstipendium för att med hjälp av traktens hantverkare och eget arbete ha förvandlat föråldrade ekonomibyggnader till ett attraktivt kontor och utbildningscenter på Skoftesta gård.
Vinnarna visar något som är allt vanligare inom lantbruket – att bredda verksamheten och hitta nya ben att stå på.
Juryns motivering för årets mottagare av priset är: ”För en estetiskt tilltalande och varsam om- och tillbyggnad av betydelsebärande och funktionella byggnader i en känslig miljö. En fin blandning av historia och nutid, helt enkelt återbruk för ny gårdsanvändning.”
Utöver äran mottag vinnarna en prischeck på 25 000 kronor, en stallplakett och diplom. Prisutdelningen ägde rum på Lantbrukets Affärers årliga byggnadsseminarium på Tejarps gård i Klågerup.
Mer om Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium
Bra lantbruksbyggnader är ingen slump utan resultatet av en bra byggnads¬process. I grundkriterierna för byggnadsstipendiet ingår estetiska hänsyn, anpassning till övriga byggnader och miljö samt innovativa lösningar.
Stipendiet vänder sig till gårdar i Sverige med byggnader som uppförts eller byggts om de senaste fem åren. Byggnadens estetiska utformning, val av material och funktionalitet. Anpassning till övriga byggnader och landskap. Innovativa lösningar avseende användning eller funktion. Dessa är kvaliteteter som stipendiejuryn värderar.
Stipendiet instiftades av Tejarps Förlag 2006 och har delats ut varje år sedan dess. Vem som helst är välkommen att ge förslag på byggnader. En jury nominerar tre byggnader som presenteras utförligt i tidningen och på webben. Efter en ingående granskning och diskussion utser juryn en vinnare. Juryn består av tidningens ansvariga utgivare, tidningens chefredaktör, en extern ordförande samt en representant för var och en av de fyra sponsorerna; Landshypotek, Skånegårdar, Boställets Lin och Ottossons Färgmakeri.
Senaste årens mottagare
2022: Wiggeby gård, Ekerö
2021: Grisstallet på Halla Gård – god djuromsorg med egenproduktion av både foder och biogas som lämnar ett minimalt klimatavtryck utan att göra avkall på kvalitet och produktivitet; Halla Gård, Kvänum
2020: Maskinhallen på Larsolofsgården, Götene
2019: Spannmålstork och Äggpackhus på Boberg Storgård, Fornåsa, Motala
2018: Maskinhallen på Torp Gård, Borensberg, Motala
2017: Spannmålsanläggningen på Slättängs gods, Eslöv
2016: Mjölkkostallet på Nöbble gård, Rockneby, strax norr om Kalmar
2015: Kläckäggstall och packeri på Kärrabo gård