Här är gårdarna som är nominerade till årets byggnadsstipendium
Lantbrukets Affärer delar för 18:e året i rad ut sitt byggnadsstipendium som belönar en byggnation inom lantbruket som har det där lilla extra. Årets tema är kontorsbyggnader och det har kommit in många bidrag. Här är de tre nominerade byggnadena för byggnadsstipendiet 2023.
Byggnadsstipendiet ska lyfta fram lantbrukare och lantbruksföretag som värnar om byggnadernas och byggnadsmiljöns kvaliteter. Eftersom Landshypoteks kärnaffär är att finansiera fastigheter inom jord- och skogsbruk är det här ett stipendium som ligger oss varmt om hjärtat. Vi sponsrar tävlingen och vår affärschef Stefan Malmström sitter med i juryn.
Många av bidragen som kommer in till Byggnadsstipendiet är byggnader som frikopplats från lantbruket, för att kunna användas till annat och även ge en extra inkomst. Det kan vara fråga om verkstad, bränsletillverkning, bostäder, butiker, kontor, övernattningslägenheter och kurs eller konferensanläggningar. Årets tema för stipendiet är kontorsbyggnader.
Här nedan kan du se bilder och läsa lite om årets tre nominerade bidrag. Vinnaren koras den 25 oktober.
Kontor och konferens på Skoftesta
Med hjälp av traktens hantverkare och eget arbete har Johan och Ann-Christin Bergstedt förvandlat Skoftesta gårds föråldrade ekonomibyggnader till ett attraktivt kontor och utbildningscenter.
Personalhuset på Hällby
Per Fimmerstad och hans medarbetare har byggt ett nytt brukningscentrum på Hällby. Projektet har helt och hållet drivits i egen regi med en mycket snäv budget. Målet har varit att bygga till halva kostnaden jämfört med att ha en extern entreprenör.
Gårdskontoret på Loarp
Den 3 januari 2018 är en dag som familjen Krantz på Loarps gård aldrig kommer att glömma. Då brann deras pelletsfabrik i en av gårdens ekonomibyggnader. Det enda som blev kvar var de gamla gråstensmurarna. I den gamla gråstenslängan har idag ett toppmodernt kontor tagit form. Petter och Wiveka Krantz har genomfört ett gediget byggprojekt.