Landshypotekare prisad för sitt nötköttsföretagande
Vi gratulerar Landshypoteks kundansvariga i Falkenberg, Martin Hjalmarsson, som tillsammans med familjen har utsetts till ”Årets Nötköttsföretagare 2023 i Halland”. Deras verksamhet Slätthall Limousin belönas för sina föredömliga ekologiska produktionsmetoder och goda djurvälfärd.
Prisceromin hölls hemma på gården i Frillesås där familjen Hjalmarsson, utöver äran, även fick motta såväl diplom som tårta och ett äppelträd av Hallands Nötköttsproducenter och en representant för LRF som står bakom utnämningen. En glad Martin låter meddela att det såklart är jätteroligt att allt det jobb som familjen tillsammans lägger ned på verksamheten uppmärksammas.
Slätthall Limousin är ett gott föredöme för den ekologiska nötköttsproduktionen
Slätthall Limousin driver han, vid sidan om sin anställning som kundansvarig på Landshypotek Bank, tillsammans med hustrun Christina, samt deras fyra söner; John 22 år, Alfred 20 år och Gustav och Viktor som är 14. Här är en hög djurvälfärd med respekt för ekosystemet och att producera nötköttet på ett resurseffektivt sätt av högsta prioritet.
På gården, som ligger i Idala cirka 5 mil söder om Göteborg, huserar 40 renrasiga limousinkor, som föds upp för att säljas till slakt eller som avelsdjur till andra besättningar. Men med alla andra djur inräknade, stora som små, har de runt 100 djur totalt här.
Utfodringen görs till största delen med foder, både ensilage och spannmål, som de själva odlar och skördar under året. All spannmålsodling är KRAV-ansluten och köttdjuren föds upp ekologiskt. Under sommarmånaderna går djuren på bete, till stor del på gamla naturbetesmarker. För att kunna erbjuda samma kvalitet året runt har de valt att ha både höst- och vårkalvningar.
– Vårt kött är både ekologiskt och närproducerat, men det viktigaste är att djuren har det bra, säger Martin.
Martin deltog även på årets Köttriksdag tillsammans med andra Landshypotekrepresentanter för att utbyta erfarenheter och nätverka. Och han märker, liksom sina branschkollegor, av att en del konsumenter nu minskar sin konsumtion av nötkött av ekonomiska skäl.
– Även klimatdebatten påverkar oss nötköttsföretagare till viss del, men då vi har en relativt låg självförsörjningsgrad i Sverige och många konsumenter gärna väljer att köpa svenskt kött framför importerat är efterfrågan fortsatt god. Och det borde finnas utrymme för en ökad produktion – särskilt om man får fler resturanger och storkök att välja svenskt i större utsträckning, menar Martin.
Och på frågan om hur han hinner med att driva ett framgångsrikt företag, vid sidan av sin anställning som kundansvarig i Landshypotek Bank, är svaret att det går för att alla i familjen hjälps åt.
Det är nyckeln för att få tiden att räcka, menar Martin. Till det ska även läggas inköp av maskintjänster för bland annat tröskning och pressning av ensilage och halm. Och han avlutar med tillägget att arbeta med lantbruk innebär att behovet av andra fritidsaktiviteter inte är så stort. Vi själva rundar av med ett varmt grattis.
Om priset Årets Nötköttsföretagare
Utnämningen av "Årets Nötköttsföretagare" är ett sätt för LRF att uppmärksamma uppfödare runt om i Sverige som arbetar intensivt med att förbättra sin produktion utifrån ökad djurhälsa och djurvälfärd. Priset har delats ut sen 2004. Årets nationella vinnare 2023 blev Christian Håkansson, Gunnarsbergs Ekolantbruk.