Vd har ordet: Ett dramatiskt, men starkt år

2022 var ett år vi alla kommer att minnas. En omvärld i obalans, dramatiska prisuppgångar, en inflation som bara den grånande delen av befolkningen har upplevt tidigare och snabbt höjda räntor. Samtidigt har Landshypotek fungerat mycket väl, där 2022 finansiellt var bankens främsta år genom historien. Så inleder Landshypotek Banks vd, Per Lindblad, sin krönika i bokslutskommunikén för 2022. 

Vi har fortsatt att öka vår utlåning, både till jord- och skogsbrukare och villaägare. Under året passerade vi 100 miljarder kronor i utlåning, en milstolpe för Landshypotek. Tillväxten uppgick till 12 procent, där den totala utlåningen landade på närmare 106 miljarder kronor. Inom jord och skog har vi växt snabbare än marknaden och därmed stärkt positionen ytterligare som den ledande banken för jord- och skogsägare. Inom bolån har vi samtidigt stärkt positionen som ett alternativ för medvetna villaägare. Det nya ränteläget gjorde det också möjligt att åter skapa värde för kunderna genom inlåning. Bankens inlåning har under året växt med drygt 8 miljarder kronor och över 10 000 nya sparkunder har tillkommit.

Vi är givetvis även mycket nöjda med rörelseresultatet på 548 (471) miljoner kronor. Ytterligare en milstolpe
passerades under året när räntenettot passerade 1 miljard kronor. Såväl våra intäkter som kostnader ökar.
Vi fortsätter att investera för att ytterligare förbättra vår kundnöjdhet och stärka vår lönsamhet.

Även för våra kunder i den gröna näringen var 2022 utmanande. Den kreativitet och följsamhet som uppvisats har varit imponerande. Med stöd av ökande avsalupriser kan 2022 summeras som ett bra år för många näringar inom lantbruket. Risknivån i kundernas verksamhet ökar dock. Med ökat rörelsekapitalbehov blir känsligheten större, vilket på längre sikt kan påverka viljan att investera.

2023 kommer medföra fortsatt hög inflation och ett ränteläge som är högre än det som vi vant oss vid, vilket innebär fortsatta utmaningar, men även möjligheter, både för oss och våra kunder. Intresset för produktionen
av livsmedel har ökat. De gröna näringarna kan således komma att stärkas över tid och det är viktigt för Landshypotek. Med ökade räntekostnader kan dessutom fler bolåne- och sparkunder söka sig efter alternativ.

Vår strategi ligger fast, trots en snabbt förändrad omvärld

Vi siktar mot en fortsatt tillväxt även 2023, även om vi är ödmjuka inför att det kommer att bli ett utmanande år. Tillväxtplanerna kvarstår då vi håller oss till vår grund: bottenlån till jord- och skogsbruksfastigheter och villor, den starkaste produkten i en bankrelation och det som på allvar möjliggör ett tryggt, initiativrikt och rikare liv på gårdar och i hus i hela landet. Nischen och affärsmodellen har visat sig stark och kunna möta kundbehov både över tid och vid olika former av samhällsutmaningar.

Vi fortsätter vår utveckling. Kundmötena har förbättrats och blivit fler. Marknadsnärvaron blir tydligare. Vi siktar på att bli en ännu bättre bank för fler jord- och skogsbrukskunder och en än starkare bolånebank, bland annat med utvecklad digitalisering. Vi fortsätter investera för framtiden och successivt blir vi också fler medarbetare som bidrar i den utvecklingsanda som finns på Landshypotek.

Vi bygger vår bank med långsiktighet och ansvar. Det är det som hela vår tillväxtresa handlar om – att bygga en långsiktigt hållbar och bra bank för kunderna och våra ägare. Med resultatet finns god grund för utdelning till våra ägare, svenska jord- och skogsbrukare. Styrelsen för banken har beslutat att avsätta ett koncernbidrag om 197 miljoner kronor för den ekonomiska föreningen att använda för verksamhet och utdelning.

Även om vi lever i en utmanande tid ser jag fram emot 2023!

Per Lindblad
Vd

Vd har ordet är ett utdrag från Landshypotek Banks bokslutskommuniké 2022 (pdf)