Vd har ordet: Nya förutsättningar kräver anpassning

Det har varit ett fortsatt händelserikt första kvartal. Inflationen håller i sig, räntorna har fortsatt att stiga och Rysslands krig i Ukraina ser inte ut att skönja något slut. Sjunkande reallöner och minskad disponibel inkomst påverkar konsumtionen och vår ekonomiska utveckling. När kredittillväxten är negativ och omsättningen av pengar minskar, påverkas Landshypotek, som verkar i samma samhällsekonomi som andra, proportionellt. Våra långsiktiga planer ligger fast, men vi har under den här tiden valt att fokusera mindre på tillväxt och mer på att vara tillgängliga för våra befintliga kunder samt inlåning. Så inleder Per Lindblad, vd på Landshypotek Bank, sin krönika som presenteras i samband med delårsrapporten. 

Effekterna märks nu på människors plånböcker, vilket leder till ett förändrat beteende. Konsumenterna agerar genom att handla mindre, välja billigare alternativ och amortera mer. Vi har en negativ kredittillväxt på marknaden och sjunkande omsättning av pengar i samhället. När tillväxten helt enkelt inte finns på marknaden kan vi inte skapa den.

För oss på Landshypotek har det bland annat inneburit ett ökat fokus på inlåning och vårt starka sparaerbjudande. Många nya kunder har hittat till oss och tidigare kunder har åter aktiverat sitt kontosparande. Inlåningen har växt med 3,7 miljarder kronor under kvartalet och med 11 miljarder sedan vi gjorde vår omstart i september förra året. Det är en fantastiskt fin utveckling, där vi också blivit uppmärksammade av allt fler, vilket stärker vårt varumärke på sikt.

De förändrade förutsättningarna har också inneburit att vi inom utlåningen fokuserat ytterligare på kundvård och vår förmåga att skapa kundvärde för nuvarande kunder. Förutsättningarna för den utlåningstillväxt vi har haft de senaste åren finns för närvarande inte. Men vi finns för våra kunder även, eller särskilt, i denna tid. Vi arbetar med lång utlåning med låg risk, vilket ger en stabilitet. Med vår fina tillväxt och utveckling som bank har vi de senaste åren förstärkt vår position och fortsatt bygga på vår stabila grund. Vi är medvetna om att farten sjunker i nuvarande marknadsläge och att det kommer krävas en del energi att få upp den igen. Effekten blir en lägre tillväxt under 2023, men vi ser långsiktigt på vår utveckling.

I det längre perspektivet är nuvarande situation mer av ett hack i vår tillväxtkurva

Förra årets fina tillväxt av volym och nya kunder, och vårt omställda fokus, ger oss samtidigt ett fortsatt fint resultat, med ett rörelseresultat för kvartalet på 162 miljoner kronor, jämfört med 122 miljoner kronor första kvartalet förra året. Tryggheten i vår utveckling underströks när vi i mars mötte våra ägare – jord- och skogsbrukare runt om i landet –  på föreningens årliga regionmöten. Där fick vi möjlighet att ha dialog om utvecklingen för ekonomin, jord- och skogsbruket och Landshypotek.

Det är i oroliga tider man söker stabila partners. Vi har nu – i USA och Schweiz – sett vad som kan hända med dåligt skötta banker i en orolig omvärld. Eftersom turbulensen berodde på de enskilda bankerna borde spridningsrisken till Norden och framför allt till Landshypotek vara låg. Vi har en god kvalitet på våra tillgångar, stabil finansiering och god likviditet. Vi möter trygghet bland såväl investerare som spar- och lånekunder.

Jag ser dock fram mot en mer stabil kreditmarknad där osäkerheten blir lägre. Min bedömning är att marknaden framåt hösten har etablerat en ny nivå, med ny jämvikt och utjämnade marknadsförutsättningar. Spelreglerna blir mer tydliga och bedömningsbara, osäkerheten sjunker.

Jag är mycket trygg med bankens förmåga att hantera de risker som finns just nu, men det är givetvis betydligt roligare med tillväxt och kunder som med framtidstro ser större möjligheter i sitt företagande eller
sin vardagsekonomi. 

Per Lindblad

Vd 

Vd har ordet är ett utdrag från Landshypotek Banks delårsrapport för första kvartalet 2023 (pdf)