Elin Strömberg tar emot diplom och prischeck

Hon kammar hem årets uppsatsstipendium

Elin Strömberg från Sveriges lantbruksuniversitet är 2024 års vinnare av Landshypoteks uppsatsstipendium för de gröna näringarna. Uppsatsen handlar om ogräsfrön i rötrester och resultatet har stor potential för både jordbruket och miljön.

Kort beskrivet handlar uppsatsen om hur tekniken i biogasanläggningar kan utvecklas för att minska spridningen av ogräsfrön i rötrester. Dessutom undersökte uppsatsen hur växtmaterial som slås från vägkanter kan tillvaratas.

Vad fick dig att välja det här ämnet att skriva om?

– Under mastern fick man chansen att välja kurser själv. Jag valde en kurs om biogas. Att en tank full med avfall och bakterier kan skapa en energifull gas och näringsrik gödsel är ju inte annat än spännande. I jakten på uppsatsämne ordnade jag ett möte med min lärare Anneli Lundkvist. Anneli är duktig på ogräs och presenterade ett projekt som kombinerar ogräs och biogas. Detta kändes som klippt och skuret till mig och jag kastade mig på bollen.

Vad har varit den största utmaningen respektive största överraskningen?

– Den största utmaningen var att planera ett halvår av arbetet så att det blir klart i precis rätt tid. Det händer ofta oförutsägbara saker som gör att allting inte alltid går som man tänkt. Jag blev faktiskt överraskad över hur kort tid ogräsfröna överlevde den mesofila (37 ˚C) rötningen.

Vad hoppas du på att uppsatsen ska bidra till?

– Jag hoppas att uppsatsen tryggar lantbrukaren i att köpa biogödsel. Gödseln är näringsrik och bidrar till ökad kolinlagring i marken samtidigt som den avdödar de ogräsfröer jag har studerat, vilket är några av de värsta inom lantbruket.

Juryns motivering till vinnande uppsatsen

”Med sin utomordentligt välgjorda uppsats har Elin Strömberg lyckats ta sig an frågor som har stor betydelse för såväl lantbrukare som miljö och resan mot en cirkulär ekonomi.

Biogasanläggningar och rötrester är av växande intresse inom de gröna näringarna. Uppsatsen belyser hur tekniken i biogasanläggningar kan utvecklas för att minska spridningen av ogräsfrön i rötrester.

Genom att även undersöka hur växtmaterial som slås från vägkanter kan tillvaratas banar uppsatsen väg för både ökad resurseffektivitet och biologisk mångfald.

Studien är praktiskt tillämpbar och erbjuder dessutom ett intressant perspektiv på hur stad och land kan knytas samman.

På ett utmärkt sätt uppfyller uppsatsen kriterierna för Landshypotek Banks uppsatsstipendium för de gröna näringarnas framtid.”

Ta del av den vinnande uppsatsen här.

Om Landshypoteks uppsatsstipendium

Landshypotek Banks uppsatsstipendium för de gröna näringarnas framtid syftar till att uppmärksamma och uppmuntra den yngre generationens intresse för det svenska lantbruket och dess framtid. Stipendiet delas ut årligen med en prispeng på 10 000 kronor.

Läs mer om tidigare stipendiater