Stipendiejuryns ordförande Agneta Hjellström

Juryns ordförande om årets bidrag till uppsatsstipendiet

Landshypotek Bank delar varje år ut ett uppsatsstipendium på 10 000 kronor till en student som skriver om ett ämne som berör svenskt lantbruk. Juryns ordförande Agneta Hjellström beskriver hur det var att läsa alla uppsatserna som skickats in till årets omgång.

Genom Landshypoteks uppsatsstipendium får studenter runt om i landet med intresse för de gröna näringarna chansen att tävla om 10 000 kronor och äran att bli årets vinnare. Syftet med stipendiet är att uppmärksamma och uppmuntra den yngre generationens intresse för det svenska lantbruket och dess framtid.

– Vi hade väldigt många nominerade uppsatser i år, totalt 28 stycken. Det visar på ett stort engagemang bland studenterna och att kännedomen om stipendiet växer. För oss i juryn är det såklart jätteroligt. I år har det även varit uppsatser från många olika lärosäten, vilket visar att intresset finns även utanför Sveriges Lantbruksuniversitet, säger Agneta Hjellström.

Lyfter fram möjligheter

Generellt upplever hon att uppsatserna är konkreta och att de lyfter fram möjligheter för lantbruket.

– Det är många av uppsatserna som kan få en direkt tillämpning i svenskt lantbruk, till och med rena affärsmöjligheter. De vill hitta lösningar och de är framåtblickande. En tydlig trend bland årets uppsatser är hållbarhet, vilket är ett komplext tema men går att vrida på i olika perspektiv. För oss i juryn, som kommer från olika delar av Landshypoteks organisation, är det väldigt intressant att ta del av.

Andra saker hon noterar i årets uppsatser är att studenterna är väldigt resonerande med sig själva.

– De vänder och vrider på frågor, ifrågasätter och kritiserar. Det är en imponerande ödmjukhet i uppsatsskrivandet.

Eniga om topptrio

Juryn består av fem personer med olika perspektiv. Enligt Agneta har de ändå varit ganska samstämmiga när det gäller vilka uppsatser som är med och slåss om stipendiet.

– Utan att avslöja för mycket så har vi gemensamt funnit en topptrio av uppsatser som stack ut lite extra. Det ska bli väldigt roligt att så småningom få meddela och presentera vinnaren, säger hon.

Vinnaren av årets uppsatsstipendium tillkännages på en prisutdelning som äger rum i på Elmia Lantbruk fredag 18 oktober i Landshypoteks monter (B03:38).