Landshypotekare samlade runt den så viktiga gröna omställningen
Svenskt lantbruk har en avgörande roll för den gröna omställningen. Förändring kommer dock att krävas både inom lantbruket och i hur det omgivande samhället ser på det. Under tisdagen, 3 september, gästades Landshypotek Bank av Markus Hoffman och Lars-Erik Lundkvist från LRF, som bland annat står bakom rapporten "Kostnader för jordbrukets gröna omställning" för att diskutera den utvecklingen.
Svenskt lantbruk är en oerhört betydelsefull aktör, och en avgörande bidragare, för att nå de tuffa miljömålen och den gröna samhällsomställningen i praktiken.
Som jord- och skogsbrukarnas bank för Landshypotek dagligen 100-tals samtal med landets lantbrukare kring prioriteringar och planer, utmaningar och möjligheter. Landshypotek har därigenom även en central roll att kunna se och möta upp behovet av investeringar bland bankens jord- och skogsbrukande kunder, tillika ägare, och hur de kan finansieras som komplement till egenfinansiering och statligt stöd.
Med ursprung i rapporten ”Kostnader för jordbrukets gröna omställning”, som LRF släppte i slutet av 2023, gästade Markus Hoffman och Lars-Erik Lundkvist, två av medskribenterna till rapporten, banken för att belysa och fördjupa diskussionen ytterligare.
Lantbruket behöver ta vara på tillfället och utgöra en kraft i samhällets gröna
omställning
– Ingen annan del av näringslivet hänger samman med så många miljömål som jord- och skogsbruket med sin förmåga att bidra med förnybara råvaror, stärka Sveriges livsmedelsberedskap och skapa och tillhandahålla ekosystemtjänster. Omställningsrapporten från LRF var verkligen välkommen, som en bra och samlad utgångspunkt för en del av det som behöver göras, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef och chefsjurist på Landshypotek Bank.
Landshypotek har tidigare lyft rapporten i olika externa sammanhang, bland annat vid bankens seminarium i Almedalen i somras. Nu presenterades den för bankens medarbetare och förtroendevalda.
I rapporten anges att den gröna omställningen i lantbruket kostar 80 till 85 miljarder kronor i investeringar på gårdarna, och ca 11 miljarder kronor i årliga kostnader för andra åtgärder på gårdsnivå. Det innebär en årlig kostnad på drygt 20 miljarder kronor per år. Tillskott kommer behövas från många håll bland annat i form av politiska ersättningar, investeringar i livsmedelsproduktionen och från konsument.
Markus Hoffman, som under drygt 20 år arbetat på LRF med ansvar för vatten- och hållbarhetsfrågor, var tydlig med att en grundläggande förstärkning av lönsamheten i jordbruket är nödvändig för att klara av omställningen och att frågorna behöver adresseras och involvera många, tvärfunktionellt, för att få energi i dem – eller som han också uttryckte det "en förhoppning om ett omfattande grönt handslag”.
För att konkretisera vilka åtgärder som kommer att behövas behövs också en bredare förståelse för vad omställningen kommer att kräva av var och en av oss. Här är en samverkan från många olika parter central för att lyckas, betonar Martin Kihlberg.
– Det vi på Landshypotek kan bidra med är framför allt att hjälpa investerare och lagstiftare att förstå jord- och skogsbrukets utmaningar och möjligheter – och givetvis att stötta omställningen som finansiär av de investeringar och merkostnader som de enskilda lantbruksföretagarna behöver ta själva för att kunna möta behoven av att producera mer förnybar energi och livsmedel med en lägre klimatpåverkan, klimatanpassa sina verksamheter samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. För vi måste producera mer mat och förnybara energikällor i Sverige och nyttja de naturligt goda förutsättningar som finns i våra nordligare delarna av världen.
Fossilberoendet är bara en parentes i jordbrukets 1000-åriga historia och det svenska jord- och skogsbruket har verkligen framtiden framför sig, så låt oss hjälpas åt från alla håll och kanter, avslutar Martin.
Det kan du som konsument bidra med i den gröna omställningen
- Välj livsmedel från Sverige
Genom att välja svenskproducerat hjälper du till att öka efterfrågan och lönsamheten för svenska lantbrukare vilket är en förutsättning för den gröna omställningen och en inhemsk livsmedelsproduktion. - Fråga om ursprung
Ställ frågan var råvarorna kommer ifrån nästa gång du är på restaurang, ett föräldramöte i skolan etcetera. Genom att fråga ökar kravet på inköparna. Kan restaurangen inte redogöra för ursprunget, välj någon annan! - Handla svenskmärkta varor
Tänk på att även försöka välja fler svenska livsmedel utöver mjölkpaketet eller yoghurten. Ett enkelt tips är att leta efter ”Från Sverige”-märkningen. - Ät efter säsong
Genom att välja svenska råvaror i säsong får du också dem godast och billigast. Dessutom har de sluppit att transporteras över halva jordklotet innan de når matbutiken.