Lantbruksfastighet

Landshypoteks delårsrapport för första kvartalet 2024

Landshypotek Bank har nu publicerat delårsrapporten för årets första kvartal. Banken står för ett stabilt resultat, i linje med förra kvartalet. Det skapar god grund för fortsatt utveckling även i en tid där utlånings- och sparmarknaderna står still.

– Vi har växt mycket under de senaste åren och blivit en allt stabilare bank. Vi fortsätter fokusera på kunddialoger och den egna utvecklingen för att bli än mer aktiva och skapa ännu bättre framtida värde för kunderna. Vår långsiktiga tillväxtambition ligger fast även om marknaden just nu inte växer, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Styrkan som ledande bank inom jord och skog märks dock när banken fortsätter växa och ta marknadsandelar i utlåningen till lantbruksfastigheter. Resultatet är i paritet med förra kvartalet. Första kvartalet 2023 var däremot exceptionellt och jämfört med det har rörelseresultatet försämrats.

”Vi hade bättre momentum in i 2023 än 2024 vilket märks i kvartalets finansiella resultat, men det var också väntat. Inlåningen ger inte samma förstärkning och marginalpressen på marknaden fortsätter. Aktörer med hög andel sparpengar i sin upplåningsmix, typiskt sett de stora bankerna, har haft en konkurrensfördel på utlåningsmarknaden”, skriver Per Lindblad i Vd-ordet och trycker på att: 

”Vi visar fortsatt god resultatgenerering, har en stark kapitalsituation och är trygga med vår robusta kreditkvalitet.”

Landshypoteks resultat första kvartalet:

Januari – mars 2024 jämfört med januari – mars 2023

• Rörelseresultatet uppgår till 132 (162) mnkr.

• Räntenettot uppgår till 278 (312) mnkr.

• Kostnaderna uppgår till 153 (151) mnkr.

• Kreditförluster netto påverkade resultatet med 0,5 (+2) mnkr.

• Utlåning till allmänheten uppgår till 105,1 (105,7) mdkr.

• Inlåning från allmänheten uppgår till 28,5 (27,2) mdkr.

Januari – mars 2024 jämfört med oktober – december 2023

• Rörelseresultatet uppgår till 132 (126) mnkr.

• Räntenettot uppgår till 278 (302) mnkr.

• Kostnaderna uppgår till 153 (164) mnkr.

• Kreditförluster netto påverkade resultatet med 0 (-1) mnkr.

• Utlåning till allmänheten uppgår till 105,1 (104,8) mdkr.

• Inlåning från allmänheten uppgår till 28,5 (29,1) mdkr.

Vi kvartalsskiftet gick Landshypotek före marknaderna med att sänka räntorna brett på bolån och höja räntorna på sparandet.

Under kvartalet presenterades också förslaget till utdelning. Föreningsstyrelsen har föreslagit stämman den 7 maj att ta beslut om att dela ut 244 miljoner kronor till lantbrukare runt om i landet.

I den omvärld som Landshypotek Bank och kunderna rör sig märks att räntehöjningarna har bromsat inflationen och nu väntar alla på räntesänkningar. Men skillnaden är stor mellan de amerikanska och europeiska ekonomierna. Svenska Riksbankens räntebana indikerar sänkningar redan under det första halvåret. Lantbrukarna hanterar osäkerheten i ekonomin, vilket leder till viss avvaktan, men har samtidigt förhoppningar inför det fortsatta verksamhetsåret. Intresset för det svenska lantbruket och lantbrukets produkter ökar, och bidrar till framtidstro. Mer om detta finns att läsa i rapporten.

I delårsrapporten första kvartalet går att ta del av

·         Mer om resultatet

·         Vad som hänt på Landshypotek Bank under första kvartalet 

·         Vd-ordet: Vi aktiverar oss för framtiden

·         Vår omvärld: utvecklingen på finansmarknaderna och för lantbruket under kvartalet