Blåsippor

Landshypoteks halvårsrapport befäster bankens stabilitet på en avmattad marknad

Landshypotek Banks delårsrapport för årets andra kvartal, som publiceras idag 24 juli, visar på en fortsatt stabil position på marknaden i en tid som kännetecknas av marginalpress och utebliven tillväxt. Trots ett sämre resultat, jämfört med föregående år, är resultattrenden tveklöst positiv och ligger i linje med utvecklingen och det fortsatta byggandet av en än starkare, bättre och tryggare bank.  

Tillväxten på marknaden för hushållssparande och lån till boende står stilla. Det präglar även Landshypotek med avmattad tillväxt inom segmenten bolån, spara och lån till boende på lantbruksfastighet. Banken växer dock, trots den svaga marknaden, utlåningen till produktionslantbrukare och underbygger därmed den ledande positionen som lantbrukarnas bank.

Räntenettot för årets första sex månader uppgår till 548 miljoner kronor (629) och resultatet till 243 miljoner kronor (334). Det är en försämring jämfört med förra året, men en förbättring om man ser bortanför det udda 2023 och jämför med första halvåret 2022. Då uppgick räntenettot till 495 miljoner kronor och rörelseresultatet till 224 miljoner kronor.

  – Det är aldrig kul att uppleva ett sämre resultat jämfört med föregående år, men över en längre period är resultattrenden tveklöst positiv och i linje med det fortsatta byggandet av en stabil bottenlånebank med låg risk. Vi håller vår position på marknaden och fortsätter växa utlåningen till lantbruksföretagare. Det bekräftar vår styrka på marknaden och förtroendet från kunderna, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Bankens totala utlåningsvolym uppgick första halvåret till 105,6 (104,8) miljarder kronor och sparande från allmänheten till 28,5 (28,4) miljarder kronor. Kostnaderna på 310 (301) miljoner kronor är under kontroll och kreditförlustreserveringarna påverkade resultatet positivt.

Landshypoteks kapitalsituation är stark

Kapitalbasen är solid och ger utrymme för såväl tillväxt som utveckling. Även ratinginstitutet S&P anser att banken har stärkt kapitalet, bland annat efter en framgångsrik emission under våren. S&P bekräftade i början av juli banken långsiktiga A rating, och förbättrar också utsikterna från negativa till stabila.

  – Vår långsiktiga tillväxtambition ligger fast. Vi breddar succesivt våra erbjudanden för att bli en bank för fler. För närvarande är det svårt att växa då hushållen är återhållsamma. Det rådande ränteläget har byggt upp en intjäningsförmåga i banker med stora volymer och icke konkurrensutsatt inlåning, vilket påverkar den totala prisbildningen. Det finns en utbredd tro på minst två räntesänkningar under hösten, vilket kommer att påverka marknadens agerande, skriver Per Lindblad i VD-kommentaren och fortsätter:

  – I den fortsatta strategiska utvecklingen fokuserar vi på att kunna möta många fler kunder, och vara en bank som är relevant och attraktiv för allt fler.

Resultatet i siffror

Januari – juni 2024 (jämfört med januari – juni 2023)

  • Rörelseresultatet uppgår till 243 (334) mnkr
  • Räntenettot uppgår till 548 (629) mnkr
  • Kostnaderna uppgår till 310 (301) mnkr
  • Kreditförluster netto påverkade resultatet positivt med 3 (8) mnkr
  • Utlåning till allmänheten uppgår till 105,6 (104,8) mdkr
  • Inlåning från allmänheten uppgår till 28,5 (28,4) mdkr

April – juni 2024 (jämfört med januari – mars 2024)

  • Rörelseresultatet uppgår till 112 (131) mnkr
  • Räntenettot uppgår till 270 (277) mnkr
  • Kostnaderna uppgår till 156 (154) mnkr
  • Kreditförluster netto påverkade resultatet positivt med 3 (0) mnkr
  • Utlåning till allmänheten uppgår till 105,6 (105,1) mdkr
  • Inlåning från allmänheten uppgår till 28,5 (28,5) mdkr

I halvårsrapporten finns mer information om resultatet, VD-kommentar, makrobelysningar av utvecklingen inom jord- och skogsnäringarna och på de finansiella marknaderna, samt en summering av annat som hänt på banken under andra kvartalet.

Ta del av rapporten här (pdf)

Några exempel på vad som hänt i och kring Landshypotek Bank andra kvartalet.

Nya lägre räntenivåer
Riksbanken har börjat sänka styrräntan och ränteprognosen indikerar att styrräntan fortsätter nedåt. Landshypotek var offensiva på marknaden innan Riksbankssänkningen och har under våren gått före marknaden med sänkningar.

Rekordstor utdelning till ägarna
Det starka resultatet förra året gav den största utdelningen någonsin. Föreningsstämman beslutade i maj att dela ut 244 miljoner kronor till kunderna som lånar till lantbruksfastighet och därmed är medlemmar i Landshypotek. Det motsvarar en utdelning på 12 procent på respektive medlems insatskapital. Pengarna delades ut direkt efter stämman. Vid stämman omvaldes föreningsstyrelsen i sin helhet. Per-Olof Hilmér omvaldes till ordförande.

Framgångsrik emission för Landshypotek
I maj emitterades efterställda obligationer till ett värde på 500 miljoner kronor. Obligationerna, som är primärkapitalinstrument (Addititonal Tier 1/AT1), blev snabbt övertecknade efter ett stort intresse från flera olika kategorier av investerare.

Samhällsengagemang under EU-våren
Under våren har valet till Europaparlamentet varit högaktuellt. Landshypotek har bidragit till den offentliga debatten för att visa betydelsen för svenska jord- och skogsbrukare. Banken arrangerade bl.a. seminarium om EU och skogen tillsammans med Föreningen Skogen, har publicerat rapporter om EU, skogsbruk och lantbruk, samt varit aktiva i media och sociala kanaler.

Trygghetsförsäkring erbjuds bolånekunderna
Sedan i maj erbjuds bankens bolånekunder att teckna ett försäkringsskydd som täcker lånekostnaderna i händelse av arbetslöshet, sjukdom eller olycksfall.

Effekten av bankens gröna obligationer redovisas
I maj publicerades effektrapporten för bankens omtalade gröna obligationer. Landshypoteks gröna obligationer finansierar sammanlagt 2 700 skogsfastigheter över hela Sverige. Det motsvarar ett koldioxidupptag samt en substitutionsnytta under det senaste året på nästan 2,7 miljoner ton koldioxid. För varje 1 miljon kronor som investerats i obligationerna har cirka 230 ton koldioxid lagrats in.

Närvaro med dialoger om ekonomi, lantbruk och landsbygd 
Dagligen för vi på Landshypotek 100-tals samtal om de ekonomiska förutsättningarna på bolånemarknaden, i lantbruket och vardagsekonomin. Under bland andra Landsbygdsriksdagen, Almedalsveckan och på Borgeby Fältdagar, har dialogen fått möjlighet att omfatta än fler och fördjupas ytterligare.