En man och en kvinna sitter i en busskur med sina telefoner i handen

Nu startar den bankgemensamma informationskampanjen mot bedrägerier igen

Bedrägerier där kriminella försöker lura till sig pengar och känslig information blir allt vanligare och bedragarnas metoder är många. Idag görs bedrägeriförsök genom såväl telefonsamtal som sms och mejl, via sociala medier eller genom dörrknackning. För att skydda sig själv och sina närstående inleds nu en ny omgång av den bankgemensamma informationskampanjen Svårlurad som samordnas via Svenska Bankföreningen.  Vi på Landshypotek är självklart med på tåget.

Bedrägerier genom social manipulation fortsätter att vara ett stort samhällsproblem som drabbar allt fler. Bakom brotten står ofta organiserade kriminella nätverk som i många fall riktar in sig på äldre.

Informationskampanjen Svårlurad syftar till att uppmärksamma bedrägeririsker och sprida kunskap om hur man framför allt ska agera om en bedragare ringer eller om man får ett bedrägligt sms. Från och med 11 mars återupptas den igen genom att olika budskap kring hur man kan skydda sig syns i TV, på digitala plattformar och i sociala kanaler samt på stortavlor runt om i hela landet.

Landshypotek arbetar kontinuerligt med kundernas säkerhet

På Landshypotek bedrivs ett aktivt säkerhetsarbete där processer och rutiner kontinuerligt ses över och utvecklas för att göra det så säkert som möjligt att vara kund i banken. Men även hos Landshypotek blir kunder utsatta för bedrägeriförsök. Därför är det viktigt att löpande sprida kunskap och information om hur man kan bli mer svårlurad.

Olika råd och tips för att skydda sig själv och sina anhöriga kommer åter igen att lyftas i bankens olika kanaler under våren. Alla sparkunder som är 70 år eller äldre får också ett postalt utskick. 

Här är några saker att tänka på för att bli mer svårlurad

  • Lita inte på uppringaren bara för att den har tillgång till personliga uppgifter om dig och lämna aldrig ut information om dig själv eller vilka banker du är kund hos. Lägg på om samtalet känns obekvämt, stressande eller konstigt.
  • Logga aldrig in på ditt BankID på någon annans uppmaning.
  • Klicka inte på länkar i sms och ring inte okända telefonnummer på någon annans uppmaning.
  • Ladda aldrig ner ett program eller en app på uppmaning av någon annan.


Fler tips och råd finns att ta del av på landshypotek.se och svarlurad.se