Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad: Landshypoteks affärschefer kommenterar
Den svenska inflationen fortsatte att sjunka i maj, men nedgången drevs av lägre energipriser. Rensat för energi får man kärninflationen och den visade tvärt om på stigande priser och en årstakt på 3,0%. Dagens besked från Riksbanken att styrräntan behålls oförändrad på 3,75 % var därför i linje med de flestas förväntan. Fokus var i stället inställt på den nya räntebanan som visade att Riksbanken anser att räntan kan sänkas i en något snabbare takt.
Att Riksbanken valde att inte ändra styrräntan var väntat utifrån inflationssiffran för maj. I stället var fokus riktat mot prognosen för styrräntans utveckling (den så kallade räntebanan) som ger svaret på om den har påverkats av det som har hänt sedan i mars* då den tidigare gällande räntebanan med två sänkningar under 2024 sattes.
Beskedet blev att Riksbanken nu ser en något svagare konjunktur, och att kronan är något starkare, vilket ger utrymme för en något snabbare räntesänkningstakt. Räntan kan sänkas två till tre gånger i år. Sannolikt kan en komma redan i augusti då kronan klarade testet av maj-sänkningen vilket ger Riksbanken självförtroende att fortsätta sänka före ECB. Räntesänkningarna ska också fortsätta under 2025 och 2026 för och komma ned till 2,56 procent i slutet på Riksbankens treåriga horisont.
Förutsatt att inte några stora världshändelser rör om i ekonomin ser det ljusare ut för låntagarna framöver
– Riksbankens ränteprognos bäddar för att bolåneräntorna kommer att fortsätta falla under 2024 och även under 2025, för att sedan stabiliseras på en lägre nivå. Räntorna på bundna bolån är fortsatt lägre än de rörliga utifrån tron om att räntesänkningar kommer framöver, kanske redan i augusti, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bolån och spara på Landshypotek Bank.
Räntekostnaden är också en stor utgiftspost för många lantbruksföretagare.
– Att mycket talar för sjunkande räntor framöver minskar osäkerheten i lantbruksföretagarnas planering och gör att välbehövliga satsningar kan genomföras i verksamheten. Det är välkommet då investeringar behövs för att stärka svenskt jord- och skogsbruk, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skog, som just nu befinner sig på Borgeby Fältdagar för att bland annat bjuda på besökarna i Landshypoteks monter på ett högaktuellt räntesnack tillsammans med bankens ränteanalytiker Åke Källström.
Om inflationen fortsätter ned får Riksbanken utrymme att fortsätta sänka räntan
De ekonomiska prognoserna pekar nu på att inflationen ska fortsätta ned och därmed ge utrymme för Riksbanken att fortsätta sänka räntan. Grunden för vilken ränta som kunderna kan erbjudas bygger på bankens kostnader för den egna upplåningen. Om marknaden förväntar en positivare utveckling sjunker den, vilket direkt påverkar låneräntorna.
– När bankens upplåningskostnader sjunker är vi angelägna om att det ska komma våra kunder till godo. På Landshypotek Bank har vi varit snabba med att justera bolåneräntorna på bred front, och särskilt den kortare 3-månadersräntan som sänkts tre gånger bara under våren, betonar Catharina Åbjörnsson Lindgren.
Tillväxten i ekonomin förväntas alltså ta bättre fart under andra halvåret när skuldtyngda svenska hushåll får hjälp av lägre räntor och dessutom får se stigande reallöner igen. Det verkar också sannolikt att finanspolitiken via budgetsatsningar kommer att öka efterfrågan i ekonomin. Det ger utrymme till stigande konsumtion och är därmed ett välkommet lyft för tillväxten efter en längre period av i stort nolltillväxt.
Frågan blir då hur Riksbanken ska navigera i en sådan ekonomisk utveckling. Ska man fortsätta att sänka räntan bara för att inflationen är låg, med risken att det kommer att ytterligare öka efterfrågan i ekonomin och därmed i förlängningen utgöra en inflationsrisk, eller ska man pausa sänkningar när ekonomin tar fart för att ha krut kvar om den viker igen? Det blir intressant att följa. Ett sätt är att delta på de återkommande digitala räntesnacken som erbjuds Landshypoteks kunder. Nästa planeras till 22 augusti.
*Sedan Riksbankens prognos för ränteutvecklingen presenterades i mars gjordes en första sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter i maj, Samtidigt har USA:s centralbank (FED) blivit mer tveksamma till att sänka räntan, medan Europeiska Centralbanken (ECB) sänkte räntan tidigare i juni, men upprepade att försiktighet i sin justering av penningpolitiken gäller. I Sverige har inflationen kommit ned snabbare än väntat, även om maj-siffran blev en besvikelse. Kronan klarade av att Riksbanken sänkte styrräntan före ECB, vilket tidigare sågs som en risk.
Bakgrund till Riksbankens räntebana
- Kärninflationen i Sverige steg under maj till en årstakt på 3%, drivet av tjänstepriser, men också dyrare mat. Hotell och restauranger kunde höja priserna tack vare evenemang som Eurovision och Taylor Swifts konserter och resepriser steg när sommarsemestern bokades. Majs inflationssiffra blev en besvikelse för marknaden, men var fortsatt under Riksbankens prognos från den senaste penningpolitiska rapporten i mars.
- Inflationen är dock nära målet och konjunkturen är svag. Direktionen anser därför att penningpolitiken bör anpassas gradvis. Mot bakgrund av detta, inklusive en något starkare kronkurs, har prognosen för styrräntan justerats ner något i junirapporten. Förutsatt att inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret 2024.