Stefan Malmström och Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschefer på Landshypotek Bank

Riksbanken sänker styrräntan – Landshypoteks affärschefer kommenterar

Riksbanken sänker styrräntan med 0,50 procentenheter. Landshypoteks affärschefer välkomnar de fortsatta sänkningarna. Redan sedan tidigare märks en ökad aktivitet på utlåningsmarknaden och lägre räntor banar väg för att få mer fart i ekonomin.

– Aktiviteten på bolånemarknaden har vaknat till liv igen. Vi har haft en av våra bästa månader den senaste månaden. Det finns ett sug efter att se sig om på marknaden igen, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bolån och spara på Landshypotek Bank.

– Det märks en ökad optimism och investeringsvilja på lantbruksmarknaden. Riksbanksbeslutet förstärker förhoppningsvis den positiva känslan. Lägre kapitalkostnader gör att fler känner sig tryggare med beslut om framtida investeringar på gården, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.

Ett väntat besked

Att en majoritet av finansmarknadens aktörer hade förväntat sig en dubbelsänkning av flera anledningar. Dels för att en sänkning med 0,50 procentenheter var en matematisk möjlighet utifrån den räntekurva som Riksbanken presenterade i samband med sitt förra besked. Dels för att viktig inkommande data snarare bekräftat än undergrävt Riksbankens prognos. Inflationen är under Riksbankens mål och utgör inte längre något hinder för lägre räntor.

Förra veckan släppte dessutom SCB siffror som visade att Sveriges BNP backade mer än väntat i september. Lägg därtill att Konjunkturinstitutets månatliga mätning av stämningen i svensk ekonomi visade på ett fortsatt svagt efterfrågeläge som tynger stora delar av svenskt näringsliv. Företagens negativa syn på konjunkturen försämrades ytterligare under oktober och beskrivs nu som ovanligt svag.

Men det finns också ljusglimtar i ekonomin. KI:s barometerindikator visade även att stämningsläget bland hushållen på senare tid förbättrats ytterligare och för första gången sedan 2021 är starkare än normal. Dock är hushållen fortsatt mycket tveksamma till om det är ett bra läge att köpa kapitalvaror.

Det som vägde emot en dubbelsänkning var att vi har sett oväntat höga inflationssiffror från både USA och Europa, som kanske bromsar räntesänkningarna i omvärlden. I ett sådant läge riskeras kronans värde att försvagas om Riksbanken går för fort fram, men givet den svaga ekonomin och behovet av stimulans valde Riksbanken att bortse från den risken.

Glädjebesked för lantbruksföretagare

Riksbankens besked är glädjande för många lantbruksföretagare, och ett livskraftigt lantbruk är viktigt för hela Sverige.

– Att svenska lantbrukare kommer igång med nödvändiga investeringar är grundläggande för hela samhället; det handlar om vår livsmedelsförsörjning, den gröna omställningen och att vi ska ha en levande landsbygd, säger Stefan Malmström.

Stort intresse för bolån

Ränteläget har blivit en av de stora vardagsfrågorna, från nyhetsflödet till samtalen runt köksbord och kaffeautomater, vilket bidrar till ett ökat medvetande och intresse kring bolån och vad det finns för alternativ på marknaden.

– Vi ser ett stort intresse i samhället kring bolån och det gynnar oss som utmanare att fler vågar ta steget till ett bättre bolånealternativ. Det känns extra bra att nu också kunna erbjuda boende i bostadsrätt att få bolån hos oss, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Landshypotek Bank går före

Landshypotek har tidigare under året sänkt räntorna snabbare och mer än Riksbanken. Landshypoteks senaste sänkning av räntorna för både bolån och lantbrukslån var den 1 november – då banken återigen gick före dagens besked från Riksbanken.

Dagens sänkning från Riksbanken kommer sannolikt inte att vara den sista sänkningen i den här cykeln. Ytterligare sänkningar förväntas i december och också i början på 2025. Men den ekonomiska utvecklingen är svårbedömd, i synnerhet i omvärlden och särskilt efter det amerikanska valet. Och det är viktigt att följa hur ekonomin utvecklar sig och speciellt om det i kombination med de finanspolitiska stimulanser som beslutats kommer att lyfta hushållens konsumtion och därmed tillväxten i ekonomin.