Stefan Malmström

Riksbanken sänker styrräntan och ökar framtidstron i lantbruket

Riksbankens beslut om att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter är ett välkommet besked för Sveriges lantbruksföretagare. ”Framtidstron är bättre nu än för ett år sen”, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsbruksutlåningen på Landshypotek Bank.

Vad betyder Riksbankens senaste besked för lantbruksföretagaren?

– Det är nu tydligt att vi har passerat räntetoppen, och det innebär i sin tur lägre kapitalkostnader för eventuella investeringar och det gör att planeringshorisonten blir bättre. Man kan känna sig ganska trygg med att kapitalkostnaderna i varje fall inte kommer att stiga de närmaste åren. Du skjuter inte längre mot ett rörligt mål som kan skada dig, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsutlåningen på Landshypotek Bank.

Vad betyder det för investeringsplanerna?

– Nu har man som lantbrukare en stabil beslutsgrund att stå på. Man kan redan nu binda räntan på en hyfsad nivå, planera och veta vad investeringskostnaderna kommer att bli.

Hur påverkas stämningen inom lantbruket?

– Optimismen har lite grann kommit tillbaka till lantbrukarna. Framtidstron inom de flesta produktionsinriktningar är bättre nu än för ett år sen. Men det handlar inte bara om ränteläget utan också om att årets skörd på många håll ser ut att bli acceptabel, konstaterar Stefan Malmström.

Redan förra vintern kunde vi i Lantbrukspanelen se hur lantbruksföretagarna hade en framtidstro och ville satsa men att det osäkra ekonomiska läget gjorde att man avvaktade med sina investeringar. Det då högre ränteläget var den faktor som panelen vintern 2023 identifierade som den största hindret för att investera.

Med Riksbankens senaste sänkning med 0,25 procentenheter ser det ljusare ut.

– Med lägre låneräntor tryggas överskottet i det enskilda företaget på ett bättre sätt. Även om det dröjer innan man ser de direkta effekterna i sin likviditet och balansräkning kan fler känna sig trygga med att kapitalkostnaderna i företaget på sikt är på väg ner.