Riksbanken sänker styrräntan
Dagens besked från Riksbanken att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter var i linje med vad många hade förväntat sig. Landshypoteks affärschefer välkomnar den fortsatta sänkningen som banar väg för att ekonomin snabbare kommer igång.
– Med sjunkande räntor ökar aktiviteten på marknaden. Vi märker ett ökat intresse för privatekonomin och även fler som är intresserade av att flytta sitt bolån till oss. Vi upplever även att allt fler kunder uppskattar att vi har transparenta och färdigförhandlade räntor, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bolån och spara på Landshypotek Bank.
Landshypotek har tidigare under året sänkt räntorna snabbare och mer än Riksbanken gjort. Senast som Landshypotek sänkte räntorna för både bolån och lantbrukslån var i början av september – då banken gick före dagens besked från Riksbanken.
Riksbankens besked är också glädjande för många lantbruksföretagare.
– Vi har de senaste månaderna märkt en ökad optimism och investeringsvilja bland våra kunder. Riksbanksbeslutet förstärker förhoppningsvis den positiva känslan. Lägre kapitalkostnader och en ökad visshet om att vi har passerat räntetoppen gör att fler känner sig ganska trygga med att räntorna i varje fall inte kommer att gå upp den närmaste tiden. Tryggheten ökar för att ta besluten om framtida investeringar på gården, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.
Kommer Riksbanken sänka snabbare?
Förra veckan dubbelsänkte den amerikanska centralbanken sin styrränta med 0,5 procentenheter och veckan innan sänkte den europeiska med 0,25. Det är ett tydligt tecken på att räntorna är på väg ner, vilket även öppnar upp för en snabbare räntesänkningstakt för den svenska Riksbanken.
Den stora frågan inför det här mötet var om Riksbanken skulle avisera att den framåt kan komma att skynda på sänkningstakten och att det vid nästa möte kan bli en större sänkning, med 0,5 procentenheter. Det blev också beskedet från Riksbanken, precis vad många hade förväntat sig: En snabbare räntesänkningstakt framåt, med chans till en dubbelsänkning vid mötet i november.
KPIF, som är en viktig indikator för Riksbankens penningpolitiska beslut, är nere på 1,2 %. Det är långt under inflationsmålet på 2,0 procent, men kärninflationen, som är Riksbankens viktigaste målvariabel, har det trögare att komma ned och ligger på 2,2 %. De höga räntorna innebär att hjulen i svensk ekonomi går för långsamt. Genom mer offensiva räntesänkningar skulle Riksbanken kunna öka aktiviteten i ekonomin, och undvika en fördjupad och förlängd lågkonjunktur.
Även om Riksbanken är självständig och tar sina egna beslut behöver den väga in en rad faktorer från omvärlden. En viktig faktor är hur andra tunga riksbanker agerar. Om den svenska styrräntan skiljer sig allt för mycket jämfört med dess motsvarigheter i andra stora ekonomier kan det skapa problem för kronkursen. Att både amerikanska FED och den Europeiska centralbanken ECB förra veckan sänkte sina styrräntor och indikerar fortsatta sänkningar skapar dock utrymme för Riksbanken att sänka snabbare. Det är inte takten i räntesänkningarna som är avgörande för kronan utan vad som är avgörande är på vilken nivå som räntan planar ut på när sänkningsfasen är avklarad.
Läge att aktivera sig
– Lantbrukarna har i det tidigare högre ränteläget arbetat mycket med effektiviseringen på gårdarna, nu kan finnas ett bra läge för också att planera mer med längre satsningar för att öka takten både för nödvändiga och mer offensiva investeringar inom svensk livsmedelsproduktion, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.
– Räntorna rör sig nedåt och sänkningarna som vi har gjort på senare tid märks på bolånemarknaden. Våra senast publicerade snitträntor visade det största hoppet nedåt som vi sett sedan räntetoppen i våras. Det är glädjande att oron och osäkerheten för ekonomin som många kunder tidigare känt nu skiftar mot en tillförsikt för framtiden, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bolån på Landshypotek Bank.