Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef Landshypotek Bank

Riksbankens besked är goda nyheter för bolånekunderna

Den svenska inflationen fortsätter att sjunka och beskedet att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter var därför i linje med vad de flesta förväntat sig. Det är ett bra besked för alla som har bolån.

– Det är nu, efter en andra sänkning, tydligt att vi har passerat räntepuckeln. Sedan toppnoteringen i september 2023 har styrräntan sjunkit med 0,50 procentenheter. Vi har lämnat den dramatiska ränteuppgången bakom oss, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Styrräntan är inte det enda som påverkar bankernas upplåningskostnader, men den har stor betydelse. När bankerna får lägre upplåningskostnader ökar det förutsättningarna för sänkta bolåneräntor.

Landshypotek Bank har varit snabba med att sänka bolåneräntorna när förutsättningarna funnits. Även denna gång gick banken före både Riksbanken och övriga aktörer på marknaden. Redan 7 augusti sänkte Landshypotek bland annat den rörliga räntan med 0,25 procentenheter. Sedan dess har flera andra aktörer följt efter.

Det gjorde att Landshypotek sedan i våras sänkt listräntan på 3-månaders bolån med 0,60 procentenheter, dvs mer än styrräntan har sjunkit. Även de bundna räntorna har gått ner.

Hur snabbt märks sänkningarna för bolånekunderna?

– För bankens befintliga bolånekunder med 3-månaders bindningstid uppdateras räntan var tredje månad. Det betyder att en räntesänkning inte ger effekt direkt på varje enskilt lån utan att det kan ta ett par månader innan det märks i plånboken. För nya kunder eller om du väljer att binda ditt lån gäller den nya räntan omedelbart, berättar Catharina Åbjörnsson Lindgren.

En vanlig fundering bland kunderna är om man ska ligga på ”rörlig” ränta (3 månaders bindning) eller binda hela eller delar av lånet till en just nu betydligt fördelaktigare ränta.

– Många väljer att ha rörlig ränta i förhoppningen att räntorna ska fortsätta sjunka, fastän räntorna på längre bindningstider nu är lägre. Den som väljer att binda på en längre tid får omedelbart en positiv effekt i den egna ekonomin. Dessutom behöver man inte oroa sig för överraskande ränteförändringar. Valet beror på vilken trygghet man vill ha i sin ekonomi. Just nu ligger Landshypoteks bästa ränta på 2,99 %, 

Vad mer kan man göra som bolånekund?

– Det är bra att hänga med, vara aktiv och jämföra räntorna mellan olika banker. Landshypotek har transparenta bolåneräntor så att det är enkelt för kunden att se vad räntan blir. Dessutom kan du alltid jämföra bankernas snitträntor.

Bakgrund till  beskedet från Riksbanken

  • Beskedet från Riksbanken att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter var i linje med den förväntan som många hade.
  • Att Riksbanken valde att sänka styrräntan var väntat utifrån inflationssiffran för juli och den svaga BNP-tillväxten under andra kvartalet. Den svenska inflationen fortsätter att sjunka och är nu ungefär i nivå med Riksbankens mål på 2 procent.
  • Det här riksbanksmötet innehöll ingen ny penningpolitisk rapport utan bara en uppdatering. Därmed presenterades heller ingen ny räntebana.
  • Marknaden har redan prisat in fyra sänkningar i år och att räntesänkningarna ska fortsätta nästa år, vilket skulle ge en styrränta på 2,0 % till sommaren 2025 och ner till 1,75 till årsskiftet nästa år. Riksbankens egen bana pekar på att räntan ska bottna på 2,50 % och nå dit först 2027. Dagens besked pekar dock på att den nivån kan sänkas eller åtminstone tidigareläggas när en ny räntebana presenteras vid mötet i september.