Vy från luften över skog i Gävle.

Seminarium: Så påverkar EU skogsbruket – vad behöver du veta inför EU-valet?

EU har stor betydelse för det svenska skogsbruket. Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Men redan under torsdagen arrangerade Landshypotek tillsammans med Föreningen Skogen ett seminarium som belyser de olika partiernas EU-politik kopplad till skogen, och vad politiken betyder för ägande och brukande av svensk skog.

Kandidater till EU-parlamentet, från olika partier, berättade om vilka skogliga frågor de vill driva under de kommande åren i Bryssel och Strasburg. På plats fanns experter på EU:s politiska processer och hur svenskt skogsbruk kan påverkas av dessa. Ambitionen med seminariet var att bidra till ökad kunskap om de skogliga frågorna i EU-valet.

EU-kandidaterna Emma Wiesner (C), Jessica Polfjärd (M) och Rebecka Le Moine (MP) gav sin syn på frågor som är viktiga för skogsbruket inför kommande mandatperiod. Vad de vill göra och varför.

Med oss på scen för att diskutera hur valet påverkar ägandet och brukandet av svensk skog hade vi Simon Westberg, politiskt sakkunnig hos Landsbygdsministern; Emma Berglund, ansvarig för EU och internationella skogsfrågor på Skogsindustrierna samt Anders Grahn, generalsekreterare på Sveriges Jordägareförbund. Andra som medverkade var Per Lindblad, vd på Landshypotek Bank, samt Johan Larsson, generalsekreterare Föreningen Skogen.

Seminariet arrangerades av Landshypotek Bank i samarbete med Föreningen Skogen. Moderator var Martin Kihlberg, chefsjurist och hållbarhetschef på Landshypotek Bank.

I spelaren här nedan kan ni se hela seminariet i efterhand. Du behöver acceptera cookies för att se filmen, om du inte har accepterat cookies kan du även se den på vår Youtube.

Innehåll från seminariet

Jessica Polfjärd (M), Rebecka Le Moine (MP) och Emma Wiesner (C) intervjuades i förhand och inspelade delar av samtalet visades under seminariet. Här kan du se intervjun i sin helhet.

Så har de svenska partierna i EU-parlamentet röstat i viktiga skogsfrågor. Sammanställning av enkätsvar där de svenska partikanslierna i Parlamentet svarat på frågor om hur de har röstat. Här kan du se sammanställningen.

Pressbilder från seminariet för nedladdning