Per Lindblad, vd Landshypotek Bank

Vd har ordet: Vår allt starkare grund ger trygghet i vår utveckling

Ekonomin är fortfarande svag. Räntan är enligt Riksbanken på väg ned, men osäkerhet präglar agerandet hos både olika marknadsaktörer och konsumenter. Varken den låne- eller sparamarknad som vi agerar på växer. Det påverkar oss, liksom hela marknaden. Sett till
resultat har vi på Landshypotek därför ett tuffare år i år än det starka 2023, men med vår tillväxt i kunder och volym har vi skapat en mycket starkare, tryggare och bättre bank de senaste åren vilket ger trygghet i vår utveckling. Så inleder Per Lindblad sitt vd-ord i Landshypotek Banks delårsrapport för andra kvartalet som publicerades idag, 24 juli. 

Förra året var ett finansiellt fantastiskt år för banker, och så även för oss. Vi har nu, som väntat, gått in i en ny fas där marknaden söker sina former, vilket bland annat märks genom marginalpress, där inlåningstunga banker alltjämt har en fördel.

Vi har en stabil och trygg kundbas och vi vet vad vi ska göra. Vi agerar både för att göra det bästa för våra kunder här och nu samt för att fortsätta bygga för framtiden. Med vår tillväxt i kunder och volym har vi skapat en mycket starkare, tryggare och bättre bank de senaste åren. Trots marginalpress på marknaden uppgår vårt räntenetto för första halvåret till 548 miljoner kronor (629) och resultatet till 243 miljoner kronor (334). Det är en försämring jämfört med förra året, men en förbättring om man ser bortanför det udda 2023 och jämför med första halvåret 2022. Då uppgick räntenettot till 495 miljoner kronor och rörelseresultatet till 224 miljoner kronor.

Det är aldrig kul att uppleva ett sämre resultat jämfört med föregående år, men över en längre period är det tveklöst så att resultatet är trendmässigt i linje med att fortsätta bygga en stabil bottenlånebank med låg risk.

Även vår kapitalsituation är stark. Vi har en solid kapitalbas som ger utrymme för såväl tillväxt som utveckling.
Vi gjorde en lyckad AT1 emission i våras och S&P Global Ratings har i sin årliga ratingöversyn, som meddelades i juli, höjt utsikterna från tidigare negativa till stabila.


Vår långsiktiga tillväxtambition ligger fast. Vi breddar succesivt våra erbjudanden för att bli en bank för än fler

För närvarande är det svårt att växa då hushållen är återhållsamma. Det rådande ränteläget har byggt upp en intjäningsförmåga i banker med stora volymer och icke konkurrensutsatt inlåning, vilket påverkar den totala
prisbildningen. Det finns en utbredd tro på minst två räntesänkningar under hösten, vilket kommer påverka
marknadens agerande.

Vi är aktiva och håller vår position. Intresset för det svenska jord- och skogsbruket är allt större. I orostider kommer den egna förmågan att producera i fokus. Med samhällets hållbarhetsomställning, diskussionen om livsmedelsberedskap och konsumenternas ökade medvetenhet om betydelsen av svenskproducerat,
ser många inom de gröna näringslivet allt större möjligheter för framtiden. Här finns vår grundmurade historia och mycket av kärnan i vår verksamhet – och särskilt i denna tid märks styrkan i Landshypoteks sätt att vara och agera.

Vi har under tiden av ekonomisk osäkerhet växt på marknaden och tagit marknadsandelar. Vi ser stora möjligheter att fortsätta växa utlåningen till lantbruksföretagare. Våra kostnader på 310 miljoner kronor (301) för första halvåret är under kontroll och möjliggör fortsatt utveckling. I en tid av låg marknadstillväxt fokuserar vi på våra kunder och den egna utvecklingen för att bli än mer aktiva och skapa bättre framtida värde för kunderna.

I den fortsatta strategiska utvecklingen fokuserar vi på att kunna möta många fler kunder, och vara en bank som är relevant och attraktiv för många fler. Vi sätter särskilt fokus på att tydliggöra vårt varumärke för många fler, fortsätta ge oss själva och våra kunder en bättre grund för vår relation med digitaliseringen och utvecklar nu kundupplevelsen och våra kundmöten i hela banken. Under senhösten planerar vi att möjliggöra även för bostadsrättsägare att låna av oss, vilket öppnar för fler kunder.

Med medarbetare, förtroendevalda och kunder arbetar vi med hållbarhet och vårt samhällsengagemang och
låter det vara en del av det som särskiljer oss från andra aktörer.

Per Lindblad
Vd Landshypotek Bank