Per Lindblad, vd Landshypotek Bank

Vd har ordet: Vi aktiverar oss för framtiden

Vi har under en tid levt i en ekonomi som präglats av osäkerhet. Med Riksbankens inflationsbekämpning förändrades den tidigare lågräntemiljön snabbt. Stabil lågräntemiljö blev snabbt till vad som upplevs som en osäker högräntemiljö. Så inleder Per Lindblad sitt vd-ord i Landshypotek Banks delårsrapport som publicerades idag, 3 maj. 
 
 

Många väntar med större ekonomiska beslut. Det är svårt att bedöma den ekonomiska utvecklingen och
kostnaderna. Våra marknader för lån, till lantbruksfastigheter och villor samt hushållssparande, präglas av den
här avvaktan och den allt bistrare hushållsekonomin. Vi har utlånings- och sparamarknader som inte växer, vilket har varit utmanande för en bank som Landshypotek, som de senaste åren inte bara växt med marknaden, utan snabbare än marknaden.

Vi hade bättre momentum i 2023 än 2024 vilket märks i kvartalets finansiella resultat, men det var också väntat. Inlåningen ger inte samma förstärkning och marginalpressen på marknaden fortsätter. Aktörer med hög andel sparpengar i sin upplåningsmix, typiskt sett de stora bankerna, har haft en konkurrensfördel på utlåningsmarknaden.

Räntenettot har försvagats jämfört med förra året. Rörelseresultatet är dock i paritet med senaste kvartalet, 132 jämfört med 126 miljoner kronor. Utlåningsvolymen har ökat marginellt, 105,1 jämfört med 104,8 miljarder kronor förra kvartalet.

Försvagningen är marginell och vi jämför med ett exceptionellt år, som också var vårt bästa år genom historien. Vi är en allt stabilare bank även i en mer utmanade tid. Vår tillväxtambition ligger också fast. Ökad skala i antal kunder och volym är avgörande i vår utveckling. Vi ser nu ett hack i vår tillväxtkurva, men vi är på marknaderna för spara och låna på lång sikt.Därför använder vi tiden på bästa sätt genom att vara nära kunderna, fortsätta hålla starka kunderbjudanden och ha fullt fokus på vår utveckling för att stärka kundvärden och banken på sikt.

Vår styrka som ledande bank för utlåningen till lantbruksföretagare märks genom att vi fortsätter växa och stärka vår marknadsandel. Marknaden för lån till boende och mindre lantbruksfastigheter växer inte alls. Vi håller våra utlåningsvolymer på en relativt stabil, men mot bakgrund av amorteringar, något sjunkande nivå. Vi tog ledningen för bättre sparräntor på marknaden och har de senaste åren växt vår inlåning snabbt. Nu har konkurrensen skärpts och många aktörer har stärkt sina erbjudanden. Vi har bidragit till att kunderna, och inte bara våra kunder, har fått allt bättre sparmöjligheter.

Nu har vi gått före även inom bolån. Marknadens uppfattning är att räntetoppen är nådd och prognoser pekar på att räntesänkningar kommer redan under första halvåret. Vi har därför valt att aktivera oss och försöka nå flera kunder på en stillastående marknad genom förändring redan nu.

En av höjdpunkterna under Landshypotekåret är föreningens regionmöten. Jag medverkade på flera möten
och pratade om banken och lantbrukets framtid. Samtidigt presenterade föreningsstyrelsen årets utdelningsförslag: 244 miljoner kronor till våra lantbrukskunder!

Många lantbruksföretagare har framtidsförhoppningar för sin verksamhet. I grunden finns ett stort intresse för svenska livsmedel och svensk skogsråvara. Samhällets hållbarhetsomställning ger också möjligheter. Samtidigt krävs investeringar för att möjligheterna ska tas tillvara. Under en tid har osäkerheten varit för stor för att göra de nödvändiga investeringarna och i grunden är lönsamheten för svag. Även här ser vi fram emot en ny tid med ett stabilare ekonomiskt läge.

Vi är en aktör på en stor marknad och vi, liksom andra, förhåller oss till de möjligheter marknaden ger. I en tid av låg marknadstillväxt fokuserar vi på våra kunder och egen utveckling för att bli än mer aktiva och skapa bättre framtida värde för kunderna, som till stor del även är våra ägare.

Per Lindblad
Vd Landshypotek Bank