Året avslutas mer balanserat och positivt för många företag inom de gröna näringarna
2024 är till ända. Jämfört med samma period förra året ser det generella läget för företagarna i de gröna näringarna något ljusare ut. Marknaderna är mer förutsägbara, inflationen har fallit tillbaka, produktionskostnaderna är lägre och räntorna har sänkts. Det gör det lättare att budgetera och räkna på framtida investeringar, konstaterar Agneta Hjellström på Landshypotek Bank som varje kvartal delar sin spaning kring vad som kännetecknar utvecklingen för växtodlarna, animalieproducenterna och skogsbrukarna.
Trots en fortsatt turbulent omvärld, och kanske också på grund av den, ser vi att företagarna inom de gröna näringarna lägger störst fokus på det som man själv kan påverka. Det innebär bland annat att säkerställa en ekonomisk buffert. Effektiviseringar och att begränsa möjliga risker i verksamheten ligger också högt på agendan. Samtidigt har lönsamheten generellt förbättrats, men från en låg nivå, vilket gör att utsikterna nu upplevs mer positiva.
Stabil god konjunktur för skogsägare
Priserna för timmer, massaved och energived är fortsatt höga. Marknaden för timmer, massa och papper påverkas bland annat av låga lagernivåer, utbyggd kapacitet i den nordiska industrin och att volymerna från Ryssland uteblir på grund av sanktioner. Sågverken har dock utmaningar drivet av låg efterfrågan vilket sannolikt bromsar upp prisutvecklingen och kanske kan ha en nominell negativ påverkan regionalt. Skogsägarna har under ovanligt lång period haft höga priser. Trots de rekordhöga priserna har avverkningarna inte ökat, vilket främst beror på de senaste årens stora granbarkborreangrepp. De som har gjort avverkningar och gallringar har haft ett ovanligt bra rotnetto. Den goda konjunkturen ser ut att kunna hålla i sig ett tag till.
Marknaden för skogsfastigheter är trots den goda prisutvecklingen avvaktande. Sannolikt vänder den upp under 2025, drivet av stabilare utsikter för kostnader och avsättning. Vi ser fortsatt att det finns ett starkt intresse för att äga, förvalta och bruka skog. Ränteläget och osäkerheten kring politiska regelverk och myndighetsbeslut är två faktorer som under året har hållit tillbaka investeringsviljan i köp av fastigheter. Efter räntenedgången, och förväntningar om ytterligare sänkningar, har efterfrågan ökat. Osäkerheten kring ytterligare inskränkningar i äganderätten finns fortsatt kvar. Som en bank med många privata skogsägare som kunder följer vi noga utvecklingen. För dem är det självklart mycket viktigt att lagarna är rättssäkra och förutsägbara, inte minst då förvaltningen och brukandet kräver långa planeringshorisonter.
Varierande skörd för växtodlarna, men ökad höstsådd väger upp
Lönsamheten för företag med stor andel växtodling varierar ovanligt mycket efter att skördeutfallet skiljde stort både regionalt och lokalt. Totalt sett beräknas 2024 års skörd av spannmål och oljeväxter vara 16 procent högre än förra året, men 7 procent lägre jämfört med genomsnittet för de föregående fem åren. Spannmålspriserna är lägre än för ett år sedan, medan oljeväxter betalar sig bättre.
Den milda hösten har gjort att fönstret för höstsådden har varit ovanligt långt. Det har resulterat i ovanligt stor areal höstsådda grödor med bra etablering. Planering inför nästkommande skörd pågår för fullt. Inköp av insatsvaror görs där priserna är väsentligt lägre än för ett år sedan. De kundansvariga upplever en större optimism bland kunderna inför kommande säsong – efter ett år med likviditetsutmaningar efter den svaga skörden 2023.
Positiv trend för animalieproducenterna
För animalieproducenter är lönsamheten relativt god, men även här finns stor variation mellan olika produktionsinriktningar, områden i landet och typ av företag. Generellt har omsättningen ökat som följd av ökad produktion och stabila till höjda avräkningspriser. Kostnaderna är lägre. Tillgången på foder är också god. Bland många mjölkföretag har resultatet förbättrats betydligt. Under tio månader i följd har de genomsnittliga avräkningspriserna stigit. För gris- och nötköttsproducenter är priserna stabila. Liknande utveckling har ägg- och kycklingproducenter.
Fler är redo för investeringar
Under de senaste månaderna har vi sett hur utsikterna för jordbrukarna blivit mer positiva. Fler diskuterar nu olika investeringar och hur de ska finansieras och prioriteras. Särskilt tydligt märks detta bland djurhållarna. Den goda efterfrågan på animaliska produkter producerade i Sverige, den förhållandevis goda lönsamheten är faktorer som bidrar till att fler är villiga att satsa. Det finns också ett stort reinvesteringsbehov inom jordbruket, inte minst bland animalieproducenter. Många stallar är gamla och inte alltid så rationella. Den gröna omställningen öppnar också upp för nya och andra typer av investeringar för att möta den ökade efterfrågan på fossilfria energislag, men också minska sårbarheten i den egna verksamheten.
När marknaden nu är mer förutsägbar och räntorna väntas sänkas ytterligare är det flera jordbrukare som står i startgroparna för nya satsningar på sina gårdar och i sina företag.
På återhörande nästa kvartal!
Agneta Hjellström
Agneta Hjellström arbetar bland annat med att analysera risker kopplade till de produktionsinriktningar som bankens jord- och skogsbrukande kunder är verksamma inom. Tillsammans med sin man driver hon ett lantbruk med växtodling och skog, men hon har även lång erfarenhet inom mjölkbranschen från Svensk Mjölk och LRF Mjölk. Agneta är också juryns ordförande i den kommitté som årligen utser årets uppsatsstipendiat som på kandidat- magister- eller mastersnivå belyser ett ämne med anknytning till det svenska lantbrukets framtid. Tidigare har hon bidragit med omvärldsspaningar kring utvecklingen inom jord- och skogsnäringarna i bankens finansiella rapporter. Nu kan du i stället ta del av dem här.