
Hur vet du att våren är här?
Vi har frågat lantbrukare runtom i landet – från Söderslätt i Trelleborg till Svartbyn i Överkalix – om de har några särskilda, lite personliga, vårtecken som de håller koll på.
Våren är här i stora delar av landet och på många håll i södra Sverige är lantbrukare i full färd med vårbruket.
Vi frågade några lantbrukare om de har något särskilt vårtecken på gården eller i omgivningen som de brukar ha som hållpunkt för att för veta att nu är våren här och snart är det dags för vårbruk.
– När vårblomman skilla gått i knopp och man ser den blå färgen skymta, då är det dags. Man går ut i fält drar upp ett litet ogräs, rapsplanta eller höstveteplanta – om det finns små vita trådar från rötterna, då har växten vaknat – då är det vår och det är dags att tvätta av duvskiten från de vinterförvarade maskinerna i logen och se till att komma ut, säger Marianne Andersson, lantbrukare på Söderslätt, Trelleborg
När björkarna knoppar
Flyger vi från Skåne med gåsen i nordvästlig riktning så kommer vi till Västra Götaland där Anders Wallskog är lantbrukare i Moholm, i trakten av Skara
– Min farfar brukade säga: Kolla när björkarna börjar knoppa för då är det läge att börja så. Men det är mest ett fint minne att tänka på, i år hann vårsådden först. I övrigt har jag inget särskilt sånt där vårtecken.
Med Skaraborg i ryggen och nordost i färdriktningen så ser vi till slut Teknikbacken i Arboga och om vi frågar Lars-Johan Merin, lantbrukare i Fellingsbro, som inte ligger långt därifrån så säger han att det är när snön smält i Teknikbacken som han vet att det snart läge att börja så.
Slutet av mars. Teknikbacken utanför Arboga, inte långt från Fellingsbro. När snön där i backen är helt borta vet Lars-Johan Merin att vårsådden är nära.
Vi viker sedan av i östlig riktning och kommer till Sörmland och Martin Ohlson som är lantbrukare i Julita i katrineholmstrakten. Martin kollar på närmaste grannen för att veta om det är läge att börja så. Har grannen börjat så vet ju Martin att han så klart också kan börja så!
Skogsdungen hos grannen
Lite längre norrut ser vi ytterligare ett exempel på god grannsamverkan. Robert Ihrsén som är lantbrukare i Fjärdhundra i närheten av Enköping berättar att han och grannen har en skogsdunge bakom husknuten och när snön till slut har smält där, ja då kan man vara ganska säker på att våren kommit för att stanna.
Gör vi sedan en avstickare ut över Östersjön i sydöstlig riktning så kommer vi till Lärbro på norra Gotland, där släpper lantbrukaren Elof Nilsson snart ut både kor och får på grönbete. Det är ju ett tydligt vårtecken i sig. Men när vet Elof att det börjar bli dags att sätta grödorna i backen? Han kollar dels på vattennivån i dikena, när det slutar rinna i tillflödena vet man att vårfloden har stannat av. Vi frågar om han håller utkik efter nåt mer vårtecken.
– När kajorna börjar släpa pinnar till bona under takfoten, då vet man att det är vår, svarar han.
Sedan flyger vi med gåsen tillbaka över fastlandet, upp till Valbo. Där hör vi ytterligare en lantbrukare tala om vårfloden. Aron Westlin brukar där bokstavligt talat höra vårfloden, men i år får han lyssna på någonting annat.
– Vanligtvis är det vårfloden i närliggande å som hörs tydligt in i sovrumsfönstret som gör att det känns att våren är här men i år är det tyvärr ingen vårflod så får lyssna på fågelsången när jag vaknar istället.
När staren kommer
Vi beger oss därefter upp fjälltrakterna, närmare bestämt till Häggenås i Jämtland. Även där hör vi att fåglarna är tydliga vårtecken.
– Staren kommer alltid 10–15 mars. Tofsvipa och trana normalt i mitten av april, men i år i början av april. Storspov och sädesärla i slutet av april, så då vet man att våren är på G, säger lantbrukaren Lars Nathanaelsson.
Drar vi ännu längre norrut, upp till Kalixälven i trakten av Svartbyn i Överkalix så kan vi vid den här tiden, alltså början av april, se att plogtiltorna börjar titta upp ur snötäcket. Vi säger tack till Hulda Wirsén som är lantbrukare i trakten och har skickat bilden.
Överkalix, Västerbotten i början av april. Plogtiltorna tittar upp ur snön.
Fakta om våren
I Sverige definieras våren meteorologiskt av SMHI som den period när dygnsmedeltemperaturen är stigande och i sju dygn i följd är högre än 0 grader men under 10 grader. Våren anses ha anlänt den första av dessa sju dygn. Dessutom kan våren inte börja före den 15 februari.
Kalendariskt omfattar våren månaderna mars, april och maj på norra halvklotet. Astronomiskt börjar våren vid vårdagjämningen, som inträffar runt den 20–21 mars, och slutar vid sommarsolståndet runt den 20–21 juni.
Källa: SMHI