
Landshypotek välkomnar ökad transparens om köttets ursprung
Från och med den 1 mars blir det enklare för restaurangbesökare att göra medvetna val. Nya regler kräver att restauranger informerar om köttets ursprung. Det är något som Landshypotek och bankens lantbrukskunder länge efterlyst.
Vad vi väljer att äta har betydelse. Väljer vi svenskproducerade livsmedel så bidrar vi till att stärka det svenska lantbruket och det är dessutom ofta ett bättre val för miljö och klimat än att välja importerad mat. Det här är frågor som Landshypotek, jord- och skogsbrukarnas bank, under en längre tid har varit engagerad i.
Regeln som nu träder i kraft om att restaurangbesökare enkelt ska kunna få information om köttets ursprung är ett bra steg i rätt riktning för svenska lantbrukare, konsumenter miljön och klimatet.
I Lantbrukspanelen, där Landshypotek samlar över 100 av Sveriges primärproducenter av livsmedel, framkom det redan 2020 att det finns ett starkt stöd för informationsplikt på restauranger. Panelen betonade att medan det är en självklarhet i livsmedelsbutiker att kunden ska kunna göra ett informerat val, släpar restaurangbranschen efter. Informationsplikt om varifrån maten kommer skulle vara ett sätt att stimulera fler restauranger att servera lokalt och svenskproducerat.
På uppdrag av Landshypotek gjorde Novus 2021 en undersökning bland svenska konsumenter som visade att det bästa argumentet för att välja svensk mat är just att den är svensk. Landshypotek välkomnade därför redan då initiativet till regelkrav om ursprungsmärkning på restauranger. Läs mer om undersökningen från 2021 här.
För mer information om de nya reglerna, läs Livsmedelsverkets pressmeddelande.