Vy över stort fält med lök som ligger i rader

Ny rapport: Fem skördar kvar till 2030

I tre rapporter under våren kommer Landshypotek Bank att djupdyka i frågor som rör mat, matproduktion och hur vår omvärld påverkar våra förutsättningar att producera och konsumera mat. I den första rapporten tittar vi bland annat på vilka val vi som konsumenter gör i vår vardag, tar en närmare titt på var vi står idag, och gör en ekonomisk utblick. Ta del av rapporten här.

Vi har nu klivit in i 2025 och det är fem skördar kvar till 2030. Ett årtal som står i fokus för omfattande ansträngningar att nå en mer hållbar värld, med bakgrund i Agenda 2030 och de globala mål FN:s medlemsländer tagit fram och ställt sig bakom. En grundförutsättning för att nå en mer hållbar värld är att vi har tillgång till bra mat, vilket vi alla är med och styr genom våra val – i så väl vardag som matbutik.

Det är de här valen vi fokuserar på i rapporten. Vi inleder med en tillbakablick för att förstå den situation vi befinner oss i idag och hur exempelvis inflationen och pandemins effekter har påverkat vår omgivning som de val vi gör. I en intervju med beteendeekonomen Evelina Gunnarsson på Ramboll djupdyker vi i varför vi gör de val vi gör i vår vardag. Vi undersöker också teman som mental bokföring och matkostnadsparadoxen, och ställer oss frågan om mat är dyrt eller inte. 

Inflationen påverkar våra köpvanor

De svenska lantbrukarna är hjärtat i den svenska matproduktionen. Mat och matproduktion är mer aktuellt än på länge. Inflationen och pandemin har påverkat våra köpvanor och med en allt mer osäker omvärld och Nato-inträdet som bakgrund ställs krav på Sveriges beredskap och självförsörjningsgrad.

Landshypotek Bank har finansierat Sveriges lantbrukare i snart 200 år och har därmed rötterna i landets lantbruk. I dag är banken större med fler sparare och låntagare än lantbrukare. Banken har ett större engagemang för att nyttja och bruka naturens resurser på ett långsiktigt bra sätt och vill bidra till att vi alla ökar vår förståelse och medvetenhet om hur våra val påverkar utvecklingen.   

Vår förhoppning är att vi ska kunna bidra till en ökad förståelse kring hur en sund och hållbar matproduktion kan se ut, och ge konsumenter verktyg för att göra aktiva val. Tillsammans kan vi påverka utvecklingen.

Läs hela rapporten här (pdf)