Man som håller potatisar i handen ovanför en packlår med potatis

Ny rapport om betydelsen av ökad svensk matproduktion

Landshypotek Bank har släppt den andra rapporten i sin serie "Mot 2030 – fem skördar kvar". Rapporten sammanställer fakta och perspektiv från experter inom olika områden för att på ett pedagogiskt och samtidigt spännande sätt belysa vikten av att producera mer mat i Sverige.

Varför behöver vi producera mer mat i Sverige? Och hur ser förutsättningarna ut? De två frågorna står i fokus i den senaste rapporten i serien "Mot 2030 – fem skördar kvar".

Rapporten, som har titeln ”Vi borde producera mer mat – klarar vi det?”, tar sin utgångspunkt i betydelsen av en långsiktig och hållbar användning av naturens resurser, och tittar samtidigt närmare på den centrala roll som svenska lantbrukare spelar i en tid av global osäkerhet.

Utmaningar och möjligheter för svensk matproduktion

I rapporten undersöks vilka livsmedel som produceras i Sverige och varför svensk matproduktion är viktig. Den diskuterar också hur kriser påverkar mat och lantbruk, och inkluderar intervjuer med lantbrukare och forskare om klimatförändringar, krisberedskap och livsmedelsförsörjning.

Malin Svedberg, agronom och hållbarhetsspecialist på Landshypotek Bank, framhåller Sveriges goda förutsättningar för matproduktion tack vare tillgången på vatten, mark och ett nästan fossilfritt energisystem. Hon betonar att det finns både ett ansvar och en möjlighet att producera mat hållbart:

– Vi kan och bör producera mer mat i Sverige. Vi har naturligt goda förutsättningar för matproduktion, tack vare god tillgång på vatten och mark samt vårt nästintill fossilfria energisystem. Har man förutsättningarna att producera mat på ett hållbart sätt, finns både ett ansvar och en möjlighet att nyttja den fördelen, säger Malin Svedberg.

Konsumenternas nyckelroll

För att möta globala utmaningar och säkerställa det svenska jordbrukets överlevnad, är det viktigt att förstå vad en hållbar matproduktion innebär. Konsumenter kan bidra genom att välja svenska produkter, stödja hållbara odlingsmetoder och främja lokala företagare.

Mer om "Mot 2030 – fem skördar kvar"

Under våren släpper Landshypotek tre rapporter under temat "Mot 2030 – fem skördar kvar". Rapporterna har som gemensamt mål att belysa viktiga perspektiv och insikter från experter inom olika områden om hur vi som samhälle kan nå en mer hållbar värld.

Serien undersöker hur globala händelser påverkar matproduktion och konsumtion, med målet att nå en mer hållbar värld till 2030, i linje med FN:s Agenda 2030.

Här kan du läsa rapport två och här kan du läsa mer om rapportserien och även den första rapporten.