Pressinbjudan: Landshypotek genomför turné med gårdssamtal över hela landet
Allt fler intresserar sig för landsbygden. Nu genomför Landshypotek Bank en landsomfattande gårdsturné för samtal om aktuella frågor för landsbygd, gårdsnära boende och entreprenörskap. Första samtalet äger rum på onsdag i Umeå.
Det finns ett ökat intresse för ett liv på landet. Landshypotek vill underlätta för nätverkande och stärka gemenskapen för alla som är intresserade av gårds- och landsbygdsliv. Under september gör Landshypotek därför en landsomfattande gårdsturné. Turnén gästas av en rad inspirerande talare. Lokala entreprenörer kommer dela med sig av sina erfarenheter av att bygga och utveckla en verksamhet med gården som utgångspunkt.
Två av stoppen sticker ut lite extra och berör andra frågor med koppling till entreprenörskap och landsbygd. På Strömsholm möter vi Henrik Ankarcrona, förbundskapten för landslaget i hoppning, som delar med sig av sin syn på vad som skapar vinnande lag. Sedan 2016 har Henrik lett ridsportlaget till bland annat OS-guld, VM-guld och utmärkelsen "Årets Lag".
I Löderup samtalar vi med Anders Larsson, forskare och lektor vid institutionen för landskapsarkitektur, planering och ledning på SLU i Alnarp. Temat för kvällen är exploatering av åkermark – en laddad fråga i flera kommuner.
Samtalsledare på träffarna är Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank:
– Vi märker varje dag ett ökat intresse bland allt fler att söka sig till gård och landsbygd. Vi ser också att det finns ett behov för folk att möta och knyta nya kontakter, utbyta tips och erfarenheter med andra som har liknande intresse. Vi hoppas med det här initiativet kunna bidra till att stärka den här gemenskapen. Vi känner många – tillsammans känner vi ännu fler.
Från norr till söder
Turnén börjar i Umeå nu på onsdag där gårdsentreprenören Emma Preutz som driver Geteriet berättar om sin resa som företagare.
– Vi har valt platser och lokala entreprenörer med spännande berättelser om hur det är att ta vara på gårdens förutsättningar. Jag ser verkligen fram emot att få ge mig ut och träffa gårdsintresserade land och rike runt. Det är ju där ute i verkligheten som vi alla kan lära nytt och inspireras, säger Stefan Malmström.
När och var vi ses och temat för kvällen
14 september, Umeå – tema gårdsentreprenör, med Emma Preutz
Gårdsentreprenören Emma Preutz som driver Geteriet delar med sig av sin resa som företagare utifrån gårdens förutsättningar.
Tid och plats: Kl. 17.00–ca 19.30, Eljest, Nabbvägen 9, Umeå
21 september, Strömsholm, Västmanland – tema framgångsnycklar för ett vinnande lag, med Henrik Ankarcrona
I Sveriges äldsta ridhus håller vi årets hästigaste after work och gästas då av ingen mindre än Henrik Ankarcrona, förbundskapten för landslaget i hoppning. Sedan 2016 har Henrik lett ridsportlaget till bland annat OS-guld, VM-guld och utmärkelsen "Årets Lag". Vilka är Henriks framgångsnycklar som ledare, är bara en av frågorna som får svar under after work-kvällen i ridhuset.
Tid och plats: Kl. 17.00–ca 19.30, Vita Ridhuset, Ridskolan Strömsholm, Strömsholm
22 september, Arbrå, Hälsingland – tema gårdsentreprenör, med Therese Westlén
Entreprenören Therese Westlén som driver Therese Trädgårdsmat delar med sig av sin drivkraft och breda kunskap för att få fler att odla sin egen mat – allt med utgångspunkt i det egna företaget på gården.
Tid och plats: Kl. 17.00–ca 19.30, Träslottet, Koldemo, Arbrå
27 september, Vimmerby – tema gårdsentreprenör och ett diversifierat skogsbruk, med Bengt-Elis Pettersson
Kvällen får skogligt tema då vi gästas av egenföretagaren Bengt-Elis Pettersson som driver Masurplantor med fokus på masurbjörk och specialplantor för skogsbrukare som vill diversifiera sitt skogsbruk med lövinslag.
Tid och plats: Kl. 17.00–ca 19.30, Filmbyn Mariannelund, Spilhammarvägen 4, Mariannelund
28 september, Löderup – frågan om exploatering av åkermark, med SLU-forskaren Anders Larsson
Vi gästas av Anders Larsson, universitetslektor vid institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på, SLU som tillsammans med Stefan Malmström, affärschef på Landshypotek djupdyker i frågan om exploatering av åkermark. Ett ständigt aktuellt ämne som påverkar alla oss som lever och verkar utanför de stora städerna.
Tid och plats: Kl. 17.00 –ca 19.30, Örums Nygård, Örumsvägen, Löderup
29 september, Alingsås – gårdsentreprenörskap över generationer samt trender på fastighetsmarknaden, med Johan Westman Dickson
Johan Westman Dickson berättar om att driva vidare Vikaryds Gård och vilka planer de har för sig och gården. Dessutom pratar vi trender på fastighetsmarknaden då Johan, förutom att driva gård, även arbetar som gårdsmäklare.
Tid och plats: Kl. 17.00–ca 19.30, Vikaryds Gård, Vikarydsvägen, Alingsås
För ytterligare information, intervjuförfrågan samt anmälan till något av samtalen, kontakta:
Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se
Landshypotek – jord- och skogsbrukarnas bank sedan 1836
Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Historiskt lånar kunderna till jord och skog men banken växer nu även inom bolån till hus samt sparande. Landshypotek Bank ägs av dess cirka 36 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 200 medarbetare och verkar över hela landet.