Landshypotek välkomnar nya regler för enklare bolåneflytt mellan banker

Villaomrde

Nu införs nya regler som gör det enklare och snabbare för kunder som vill byta bolånebank. ”Det är verkligen välkommet. Det kommer att stärka konsumenternas ställning och öka rörligheten på bolånemarknaden”, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

För att en bolånekund ska kunna flytta sitt bolån till en annan bank behöver kunden få vissa uppgifter, ett så kallat amorteringsunderlag, att lämna över till den nya banken. Under lång tid har många upplevt problem med att en del banker sinkar processen att överlämna amorteringsunderlaget och därigenom försvårar bytet. Det hämmar konkurrensen och kundens möjligheter att göra ett aktivt val. Från den 1 september införs nu regler som innebär att banker och andra bolåneföretag ska lämna ut amorteringsunderlaget till kunden digitalt och skyndsamt.

– Nu införs äntligen de nya kraven om en enhetlig digitaliserad och snabbare hantering av amorteringsunderlagen. Det snabbar upp och förenklar en procedur som många gånger tagit allt för lång tid och hämmat möjligheten för kundens aktiva val. Vi och flera med oss har påpekat det här i flera år och nu äntligen ser vi införda krav för en förändring, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Landshypotek Bank var en av de första aktörerna på marknaden att erbjuda en helt igenom digitaliserad och transparent bolåneprocess, och har sedan länge digitala amorteringsunderlag. Att hanteringen av amorteringsunderlagen nu snabbas upp över hela linjen och på hela marknaden är efterlängtat. Då bolånen i de flesta fall är den största hushållskostnaden kan bolånekunderna ha mycket att vinna på att jämföra olika bolåneerbjudanden och konkurrensutsätta sin nuvarande bolånebank.

– Vi och en del andra banker är aktiva för att öka transparensen på bankmarknaden. Om bankkunderna får tydlig information om allt från räntor som erbjuds till snitträntor och när ränterabatter löper ut, gynnar det bolånekunderna och ökar rörligheten på bankmarknaden. Att bytet nu underlättas med gemensamma regler för alla banker är ytterligare ett viktigt steg.

Fakta Landshypotek som bolånebank:

Landshypotek Bank har erbjudit bolån sedan 2017 och har en helt igenom digitaliserad och transparent bolåneprocess. Utifrån belåningsgrad och bindningstid ser kunden direkt på hemsidan vilken ränta Landshypotek erbjuder. Banken har växt snabbt på bolånemarknaden och har över 25 miljarder kronor utlånat till villaägare runt om i landet.

Om Landshypotek Bank

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Den totala utlåningen till allmänheten uppgår till drygt 105 miljarder kronor. Landshypotek Bank ägs av 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

Kontakta för ytterligare information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se