Prisad uppsats kombinerar ogräs och biogas

Ett examensarbete av en student på Sveriges Lantbruksuniversitet kammar hem Landshypoteks uppsatsstipendium för de gröna näringarna. Uppsatsen, som handlar om ogräsfrön i rötrester, har stor potential för både jordbruket och miljön i stort.

Landshypotek Bank delar årligen ut ett stipendium till en examensuppsats i ett ämne som är viktigt för svenskt lantbruk. Årets vinnare är Elin Strömberg från Sveriges Lantbruksuniversitet, vars uppsats handlar om ogräsfrön i rötrester.

I den vinnande uppsatsen beskrivs hur tekniken i biogasanläggningar kan utvecklas för att minska spridningen av ogräsfrön i rötrester. Rötrester, eller biogödsel som det också heter, är näringsrik och bidrar till ökad kolinlagring i marken samtidigt som den avdödar de ogräsfröer som studerats. Uppsatsen tar även upp hur ogräs från vägkanter kan tas vara på. Resultaten av studien kan leda till konkret nytta för lantbruken

– I år var det många uppsatser som höll hög klass, men den här var något alldeles extra. Vinnaren har gjort en gedigen studie om ett ämne som är en viktig komponent i ett framtida hållbart lantbruk. Den är även praktisk tillämpbar och erbjuder ett intressant perspektiv på hur stad och land kan knytas samman, säger juryns ordförande Agneta Hjellström.

Vinnaren av stipendiet får 10 000 kronor och mottog en symbolisk prischeck och diplom vid en ceremoni på Elmia Lantbruk i Jönköping.

– När jag fick samtalet om att jag vunnit Landshypotek Banks uppsatsstipendium blev jag otroligt stolt. Att tänka tillbaka på de beslut och tillfällen som lett mig hit är verkligen speciellt – det här stipendiet förevigar min masteruppsats, säger vinnaren Elin Strömberg.

Juryns motivering:

”Med sin utomordentligt välgjorda uppsats har Elin Strömberg lyckats ta sig an frågor som har stor betydelse för såväl lantbrukare som miljö och resan mot en cirkulär ekonomi.

Biogasanläggningar och rötrester är av växande intresse inom de gröna näringarna. Uppsatsen belyser hur tekniken i biogasanläggningar kan utvecklas för att minska spridningen av ogräsfrön i rötrester.

Genom att även undersöka hur växtmaterial som slås från vägkanter kan tillvaratas banar uppsatsen väg för både ökad resurseffektivitet och biologisk mångfald.

Studien är praktiskt tillämpbar och erbjuder dessutom ett intressant perspektiv på hur stad och land kan knytas samman.

På ett utmärkt sätt uppfyller uppsatsen kriterierna för Landshypotek Banks uppsatsstipendium för de gröna näringarnas framtid.”

Vinnaruppsats

Vinnare av årets uppsatsstipendium från Landshypotek Bank:

Elin Strömberg med uppsatsen ”Överlevnad av ogräsfrön i rötnings- och vattenbadsförsök”.  

Mer om Landshypoteks uppsatsstipendium

Landshypotek Bank har ett uppsatsstipendium för studenter med intresse för de gröna näringarna. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra den yngre generationens intresse för det svenska lantbruket och dess framtid. Stipendiet delas ut årligen med en prispeng på 10 000 kronor.

Läs mer om stipendiet, tidigare stipendiater och deras uppsatser

 

Kontakta för ytterligare information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se

Landshypotek – trygg finansiering sedan 1836
Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för utlåningen till jord- och skogsbruksnäringen. Historiskt lånar kunderna till jord och skog men banken växer också snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande. Landshypotek Bank ägs av dess cirka 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.