Dags för vårsådd för lantbrukarna i Skåne
Lantbrukarna i Skåne står nu i startgroparna för årets vårsådd. Vårbruket är avgörande för den nationella livsmedelsförsörjningen, som väcker allt större intresse.
Skåne är Sveriges största och för växtodlingen en väldigt viktig jordbruksregion. När det nu är dags för vårsådden är lantbrukarnas beslut om grödor och investeringar avgörande för Sveriges livsmedelsförsörjning.
– Det är viktigt att vi kan genomföra vårbruket under bra förhållanden, annars riskeras hela skörden. Vi har haft en relativt tidig vår här nere, men kylan på senare tid har gjort det mer besvärligt, säger Marianne Andersson, lantbrukare utanför Trelleborg i Skåne, som nu startar sin vårsådd.
Sveriges lantbruk och vår nationella livsmedelsförsörjning väcker allt större intresse med en osäker omvärld och en allt större efterfrågan på svenskproducerad mat.
– Vårbruket och skörden är viktiga bärande delar av lantbruksföretagandet och dess ekonomi. Nu startar veckor som inte bara har betydelse för lantbrukarnas verksamhet utan också hela vår nationella livsmedelsförsörjning och svensk livsmedelsproduktion, säger Stefan Malmström, affärschef för lantbruksutlåningen på Landshypotek Bank.
Snabba fakta om vårbruket
- Vårbruket kommer igång efter vintern när tjälen gått ur marken och jorden torkat tillräckligt för att fröna ska få gynnsamma förutsättningar att gro.
- Vårbruket inbegriper huvudsakligen harvning och sådd samt gödsling av vår- och höstsådda grödor. Ibland har de grödor som såddes under hösten inte klarat vintern eller drabbats av viltskador; i de fallen behöver lantbrukaren dessutom så om för att kompensera för det bortfallet.
- Vilka grödor som sås varierar beroende på var i landet man befinner sig, eftersom viktiga förutsättningar, som klimat och jordmån, kan se olika ut i olika regioner. Efterfrågan och andra marknadsförutsättningar är också av stor betydelse.
Kontakta för ytterligare kommentarer och information:
Jonas Feinberg, presskontakt, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se
Landshypotek – trygg finansiering sedan 1836
Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för utlåningen till jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Landshypotek Bank ägs av närmare 32 500 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har cirka 240 medarbetare och verkar över hela landet.