Landshypotek Bank släpper ny rapport om vägen till ökad matproduktion i Sverige

Bild p ker med maskin

Landshypotek Bank släpper under våren tre rapporter på temat "Mot 2030 – fem skördar kvar". Nu släpps rapport två som har fokus på ökad svensk matproduktion. I rapporten har Landshypotek Bank sammanställt fakta och samlat perspektiv från olika aktörer i samhället om behovet och möjligheten att producera mer mat i Sverige.

 

Landshypotek Bank har finansierat svenska lantbrukare i snart 200 år med ett starkt engagemang för långsiktig och hållbar användning av naturens resurser. När frågan om mat och matproduktionens roll i en osäker omvärld blir allt mer aktuell spelar lantbrukarna, som är hjärtat i den svenska matproduktionen, en central roll.

 

I rapporten  "Vi borde producera mer mat – klarar vi det?"  tydliggör Landshypotek Bank vilka livsmedel som produceras i Sverige, samt varför den svenska matproduktionen är viktig. Bland annat söker vi svar på hur kriser, mat och lantbruk hänger ihop, och vi möter lantbrukare som berättar om hur de tacklar klimatförändringarna och hur de ser på krisberedskap och livsmedelsförsörjning. Vi möter också forskare som ger sitt perspektiv på svensk matproduktion.

 

– Vi kan och bör producera mer mat i Sverige. Vi har naturligt goda förutsättningar för matproduktion, tack vare god tillgång på vatten och mark samt vårt nästintill fossilfria energisystem. Ungefär varannan tugga som äts i Sverige är svenskproducerad, medan resten är importerad. Har man förutsättningarna att producera mat på ett hållbart sätt, finns både ett ansvar och en möjlighet att nyttja den fördelen, säger Malin Svedberg, agronom och hållbarhetsspecialist på Landshypotek Bank.

 

För att möta globala utmaningar och samtidigt värna om det svenska jordbrukets långsiktiga överlevnad och hållbarhet, är förståelsen för vad en sund och hållbar matproduktion innebär viktig. Här har alla i samhället en roll, inte minst konsumenter.

 

– Rapporten lyfter vikten av en bred matproduktion och vilka val som både lantbrukare och konsumenter kan göra för att stärka den svenska matproduktionen. Genom att välja svenska produkter, stödja hållbara odlingsmetoder och främja lokala företagare kan vi alla vara med och påverka framtidens matproduktion och bidra till en mer hållbar värld, säger Malin Svedberg.

 

Rapportserien "Fem skördar kvar till 2030" består av tre rapporter som Landshypotek Bank släpper under våren 2025. I rapporterna djupdyker vi i frågor som rör mat och matproduktion, samt hur händelser i vår omvärld påverkar förutsättningarna att producera och konsumera mat. Rapportseriens namn syftar till att det endast är fem skördar kvar till 2030, ett årtal som står i fokus för omfattande ansträngningar för att nå en mer hållbar värld, med bakgrund i Agenda 2030 och de globala mål FN:s medlemsländer tagit fram och ställt sig bakom.

 

Rapporten bifogas.

Här kan du läsa mer om rapportserien "Fem skördar kvar till 2030".

 

Kontakta för ytterligare information

 

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se

 

Om Landshypotek

 

Landshypotek har varit i kraftig tillväxt de senaste åren, som ledande bank inom jord- och skogsutlåningen och som utmanarbank inom bolån och spara. Kunderna uppskattar den enkla och öppna banken med transparenta villkor inom bolån och spara, liksom den kundnära kompetensen och cirkulära affärsmodellen inom jord och skog. Med tydliga värderingar upplevs banken för allt fler kunder som ett starkt alternativ på bankmarknaden. Landshypotek grundades 1836. Banken ägs av jord- och skogsbrukskunderna, och verkar över hela landet.

Dokument och länkar

;