Ny Novus-undersökning: Stockholmare byter oftare bolånebank

Hus med lgenheter

Stockholmare är mer aktiva på bolånemarknaden. De flyttar oftare sitt bolån till annan bank jämfört med vad man gör i resten av landet. Det visar en färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av Landshypotek Bank.

I undersökningen har bolånetagare över hela Sverige fått svara på frågor om hur de funderat och agerat i relation till sin bolånebank under de senaste fem åren.

64 procent av Stockholms bolånetagare svarar att de under det senaste året tänkt flytta sitt bolån till en annan bank.

Även andelen bolånetagare som dessutom gjort slag i saken och flyttat sitt bolån till en annan bank är högre i Stockholm – 41 % jämfört med rikssnittet 35 %.

Bolånekunder i storstadsregioner är mer aktiva och benägna att byta bank. 40 procent av bolånekunderna i storstadsregioner svarar att de någon gång har bytt bank för sitt bolån, att jämföra med 31 % i övriga landet.

Allt fler bolånekunder tänker på att byta bank men det är få som gör det. Enbart en dryg tredjedel av svenskar med bolån har någonsin bytt bolånebank.

Det talas ofta om de ekonomiska fördelarna med att flytta sina bolån till en annan bank och allt fler tänker på det – men få bolånekunder gör slag i saken.

– Även om fler har blivit mer medvetna om sin boendeekonomi så är det fortfarande väldigt många som är passiva och därför missar möjligheten att påtagligt förbättra sin bankrelation och minska sin största utgiftspost, samtidigt kan man konstatera att Stockholmarna är mer aktiva än resten av landet när det gäller att tänka på och byta till annan bank, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bolån på Landshypotek Bank.

  • 64 % av Stockholms bolånetagare har tänkt på att flytta sitt bolån till en annan bank under det senaste året, vilket är mer än rikssnittet, 60 %.
  • I Stockholm svarar 41 % att de har flyttat sitt bolån, vilket är betydligt högre än rikssnittet på 35 %.
  • Totalt, dvs. bland samtliga bolånekunder i Sverige, har enbart en dryg tredjedel (35 %) någon gång bytt bank för sitt bolån.
  • Bland de i Stockholm som någonsin har bytt bank för sitt bolån har hälften gjort det för mer än 5 år sedan. Enbart var femte (20 %) har således bytt de senaste fem åren.
  • Stockholmare (41 %, jämfört med 33 % bland övriga) och storstadsbor (40 %, jämfört med 31 % bland övriga) har i högre utsträckning någon gång bytt bank för sitt bolån än övriga landet.

– Med högre lån så betyder det givetvis större belopp att tjäna i storstadsregionerna, men det finns en växande konkurrens på bankmarknaden och fler borde se möjligheterna att åtminstone utmana den nuvarande banken, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Se bifogad rapport.
 

Tusenlappar att spara
Det finns tusenlappar att spara på att byta till en bank med lägre ränta. Det visar en jämförelse mellan Landshypoteks snitträntor och ett sammantaget medelvärde av de fyra storbankernas snitträntor. Landshypotek Bank har sedan 2018 haft bättre snittränta 79 av 84 månader.
Se jämförelsen.

 

Kontakta för ytterligare information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se

 

Landshypotek – trygg finansiering sedan 1836

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för utlåningen till jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Landshypotek Bank ägs av närmare 32 500 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

;