Spara pengar – kom igång med ditt sparande

Oavsett om det handlar om att förverkliga drömmen om en semester, köpa en ny bil, investera i ett boende eller bygga upp en ekonomisk buffert, är en välplanerad sparstrategi viktigt. Denna guide är framtagen för att ge dig några av de verktygen du behöver för att effektivisera ditt sparande och stärka din ekonomiska grund inför framtiden.

Att tänka på när du väljer sparande

Sparande är personligt och varierar beroende på individuella behov, mål och hur beredd man är att ta risker. För den som söker ett tryggt och långsiktigt sparande är sparkonto med ränta och fria uttag ett alternativ. Här är fördelarna:

  • Dina pengar växer med ränta: Genom att spara dina pengar på ett sparkonto med ränta kan dina pengar växa med en avkastning du ofta kan förutse. Ett sparkonto med en rörlig ränta följer även marknadsutvecklingen.
  • Fria uttag ger dig flexibilitet: Ett sparkonto med fria uttag underlättar när du snabbt behöver ta ut dina sparade pengar. Kanske för att kunna betala verkstaden när bilen ska repareras eller handpenningen till säljaren vid en budgivning som går fort.
  • Utan avgifter blir sparandet enklare: Sparkonton som har årsavgifter eller avgifter för uttag kan äta upp hela eller delar av den räntan du får tillbaka på ditt sparande. Jämför därför både räntan och eventuella avgifter innan du väljer sparkonto.

Varför är sparande viktigt?

En vanlig fråga är "Varför ska jag spara?". Svaret är enkelt men kraftfullt: sparande är mer än bara att sätta undan pengar – det är en investering i din framtida trygghet. En ordentlig buffert ger flexibilitet och lugn när oväntade utgifter uppstår, vare sig det gäller bilreparationer, oväntade kostnader för boendet eller en saftig tandläkarräkning. Dessutom öppnar det dörren för att förverkliga framtida drömmar och mål, såsom den där efterlängtade resan eller en trygg pension.

Läs mer om buffertsparande

Bästa sättet att spara pengar

Det optimala sättet att spara pengar varierar beroende på individuella mål, risktolerans och tidsramar. För en del kan det vara att regelbundet sätta undan en summa på ett sparkonto, medan andra kanske finner investeringar i aktier eller fonder mer lockande för potentiellt högre avkastning över tid. Ett balanserat tillvägagångssätt kan vara att kombinera dessa metoder: en del av besparingarna placeras i ett säkert sparkonto för trygghet och flexibilitet,  medan en annan del investeras i aktiemarknaden för långsiktiga mål. En bra regel brukar vara att inte lägga alla ägg i samma korg!

Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef Landshypotek Bank
Catharina Åbjörnsson Lindgren Affärschef på Landshypotek Bank

Sparkonto eller börsen?

Beroende på vilken sparform du väljer kommer du få olika fördelar och risker med sparandet. Det är klokt att i första hand prioritera att spara ihop en buffert på ett sparkonto med fria uttag. Det ger dig snabb tillgång till dina pengar om något oväntat skulle inträffa, vilket är viktigt för att hantera akuta utgifter utan stress. Då pengarna ska vara tillgängliga snabbt är det klokt att inte placera dessa pengar i värdepapper, till exempel aktier eller fonder, för att undvika att man ska behöva sälja dem i ett läge där börsen har gått ner.

När du har byggt upp en buffert motsvarande en till två månadslöner kan du börja överväga andra mer långsiktiga sparformer som ett aktie- eller fondsparande. Börsen kan ge högre avkastning på lång sikt, men det innebär också större risker jämfört med ett sparkonto. Om du har ett bestämt datum då du vill ta ut pengarna, exempelvis om du sparar till ett bostadsköp eller en resa, kan det vara riskabelt att spara i aktier eller fonder eftersom du inte vet hur läget på börsen kommer vara när du behöver pengarna.

Läs mer om hur du kan tänka kring olika sparformer

Pappa och mamma läser bok tillsammans med sina två barn.

Sparkonto med 3,00% i ränta

Vårt trygga sparkonto med ränta från första kronan.

  • Fria uttag
  • Inga avgifter
  • Ingen bindningstid
  • Omfattas av insättningsgarantin*

 

Hur mycket ska man spara?

En grundläggande fråga inom personlig ekonomi är "Hur stort ska mitt sparande vara?". Svaret varierar med var och ens personliga förutsättningar, som inkomst, boendesituation och hur stor familj man har, men en allmänt accepterad tumregel är att sikta på att spara mellan en till två månadslöner. Detta är en utgångspunkt som bör anpassas efter din personliga ekonomiska situation. Med tiden, när din ekonomiska situation stabiliseras eller förbättras, är det klokt att gradvis öka ditt sparande.

Att dra nytta av ränta-på-ränta-effekten är en central komponent för att påskynda din värdetillväxt. Genom att regelbundet spara och återinvestera din avkastning, som räntan, kan du se hur ditt sparande växer över tid.

För att bestämma ett mer anpassat sparbelopp, ta hänsyn till dina specifika finansiella mål. Om du till exempel siktar på att köpa ett hus inom fem år, börja med att beräkna det totala beloppet du behöver och dela detta med antalet månader kvar till köpet. Detta ger dig en tydligare bild av hur mycket du behöver spara varje månad.

Vad månadssparande innebär

Månadssparande, strategin att regelbundet avsätta en bestämd summa pengar varje månad, är en särskilt effektiv sparmetod. Det bygger på principen om att ”betala dig själv först” och innebär att automatiska överföringar från lönekontot till sparkontot görs varje månad. Detta tillvägagångssätt låter dig gradvis bygga upp ditt sparande utan att det kräver speciellt mycket tid eller uppmärksamhet.

Räkneexempel för månadssparande

Låt oss säga att du börjar spara 1000 kronor varje månad med en årlig ränta på 3,00%. Efter fem år har detta månadssparande vuxit till 64 745 kronor, inklusive ränta. Detta exempel illustrerar hur regelbundet sparande ackumuleras över tid och blir en växande ekonomisk resurs.

Så har vi räknat

Vi har räknat med att räntan på sparkonto är 3,00% under sparandets hela period. Uträkningen baseras på att året indelas i tolv månader om 30 dagar, dvs 360 dagar, och att pengarna har funnits på kontot under alla de dagarna. I uträkningen har vi inte tagit hänsyn till skatter, avgifter eller inflation. Resultatet i uträkningen ska ses som ett räkneexempel, inte som en prognos eller garanti.

Spartips för maximal besparing

För att effektivt maximera dina besparingar, här är några konkreta strategier:

  • Sätt upp automatiska sparplaner: Genom att automatiskt flytta pengar från ditt lönekonto till ditt sparande, undviker du frestelsen att spendera dessa pengar. Detta gör också sparprocessen smidig och bekymmersfri.
  • Spendera mindre än det du tjänar: Att hålla dina levnadskostnader under vad du tjänar är avgörande. Detta kan innebära att du väljer en mer kostnadseffektiv bil, handlar på rea (men endast sådant du verkligen behöver), eller undviker onödiga lyxutgifter.
  • Följ dina utgifter: Använd budgetverktyg eller appar för att hålla koll på vart dina pengar går. Att vara medveten om dina spenderingsvanor kan avslöja överraskande områden där du kan spara mer.

Ta del av 21 smarta tips som hjälper ditt sparande att växa snabbare

Så här gör du för att starta ett sparande

Vi guidar dig, steg för steg!

  • 1.

    Identifiera dig med BankID

    När du identifierar dig med ditt BankID kan vi hämta uppgifter om dig, som gör att öppnandet av sparkonto går snabbare! Samtidigt hämtar vi information vi som bank behöver om dig.

    Piktogram
  • 2.

    Fyll i uppgifter om dig

    Fyll i uppgifter om dig och hur du ska använda ditt sparkonto. Detta behöver vi för att uppfylla de krav som ställs på oss som bank.

    Piktogram
  • 3.

    Signera med BankID

    Signera ansökan. Nu har du öppnat ditt konto!

    Piktogram

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin är ett skydd som innebär att staten ersätter dina insatta pengar upp till 1 050 000 kronor per person och institut om banken eller institutet där du har dina pengar går i konkurs. Detta skydd gör att du kan känna dig trygg med att dina besparingar är säkra även i tider av finansiell oro.

Landshypotek är en av de banker i Sverige vars konton omfattas av den statliga insättningsgarantin*.

Vanliga frågor och svar om insättningsgarantin

Vad är ränta på ränta?

Ränta på ränta är en viktig del av att spara pengar och investera. Tänk på det som att dina pengar tjänar sina egna pengar. När du sparar pengar på ett konto som ger ränta, får du inte bara extra pengar (ränta) på de pengar du har satt in, utan med tiden får du också ränta på den räntan. Det är som att dina pengar växer snabbare ju längre de stannar i sparandet. Denna effekt gör att ditt sparbelopp kan växa mycket mer över flera år, vilket hjälper dig att bygga upp ett större sparande över tid.

Avslutning

Att bygga en stabil och trygg ekonomisk framtid kräver engagemang och lite extra tanke. Genom att följa dessa råd och implementera dessa strategier kan du effektivt växa ditt kapital och uppnå dina ekonomiska mål. Oavsett om du sparar mot kortsiktiga mål som en resa eller en långsiktig buffert där du kan utnyttja ränta-på-ränta-effekten längs vägen, finns vi på Landshypotek här för dig på din spararresa.

Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef Landshypotek Bank
Catharina Åbjörnsson Lindgren Affärschef för bolån och spara

Catharina har varit en del av Landshypotek sedan 2010 och är affärschef för bolån och sparande på banken. Hon delar i många sammanhang med sig av sin kunskap kring boendeekonomi.

Anna Fors
Anna Fors Innehållsansvarig

Annas hjärta klappar extra för möjligheten att varje dag få bidra till ett rikare liv i hela landet. På Landshypotek är hon en del av marknadsteamet som samlar inspiration och tips för er alla att ta del av.

*Information om statlig insättningsgaranti

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se insattningsgarantin.se