Läs mer Stefan Malmström och Johan Dymling presenterar vad 500 lantbrukare anser behövs för lönsamhet och fortlevnad i en föränderlig tid på Elmia Lantbruk
FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR TILLVÄXT

Det anser 550 lantbrukare behövs för lönsamhet och fortlevnad i en föränderlig tid

Vilka åtgärder behövs för att säkerställa en långsiktig lönsamhet och fortlevnad för verksamheten när förutsättningarna hela tiden förändras? Under Elmia Lantbruk presenterades vad 550 lantbrukare anser är viktigast och vilka effektiviseringar och anpassningar de ser framför sig kommer att vara viktiga. Här kan du ta del av det filmade livesamtalet.

Läs mer Hulda Wirsén och Johan Liljebäck i sitt kostall  i Överkalix
Kvinnonätverket

Möt och inspireras av den mångsysslande lantbrukaren Hulda Wirsén

Kvinnonätverket har haft sin första träff för hösten. Den här gången gästades vi av Hulda Wirsén som lämnade sin hemort för att flytta 150 mil norrut till sin mans familjegård. Med en massa uppbyggd kunskap i bagaget – om allt från växtodling till livsmedelsstrategier – plus ett stort eget driv och engagemang för sin bygd har nya möjligheter öppnats.

Läs mer Skördetröska skördar vete på en åker
Skördetid

Skörden 2024 – en lättnad för många lantbrukare

Skörden är nu igång och många lantbrukare drar en lättnadens suck. Trots en sen vår ser årets skörd ut att bli bättre än förra året. Vi har pratat med några av våra förtroendevalda ute i landet.

Läs mer Röda och vita ekonomibyggnader med ett grönt fält i förgrunden
Hållbar framtid

Framtidssäkra din gård med en konkret plan

Allt fler pratar om omställningsplaner som ett steg i att förflytta företag till mer resurseffektiva och hållbara affärsmodeller. Här kommer några tips på hur du kan framtidssäkra din gård.

Läs mer Tagna på mjölkgården Stora Kärr för Medlemsporträttet i Medlemsaktuellt 2020 nov.
Räntetoppen kan vara nådd

Riksbanksbeskedet ger hopp om investeringar

Inflationen har mattats av och Riksbanken har sänkt styrräntan – den första sänkningen på åtta år. Sänkningen märks ännu svagt på gårdsnivå, men riksbanksbeskedet var en hoppingivande signal för en fortsättning.

Läs mer Göran och Mari Björk i sitt stall
Ett riktigt stalltips!

Gårdsägarnas 5 bästa tips till dig som vill göra stallet till en intäktskälla

Hästgårdsägarna Mari och Göran Björk delar de med sig av sina fem bästa tips för att skapa intäkter från stallet och verksamheten runt hästarna till gården.

Läs mer Två kvinnor i samtal utanför ladugård
Nätverksträff för kvinnor

Så ansluter du till kvinnonätverket

Väkommen att ansluta till den nätverksbyggande eventserien som riktar sig till kvinnor, i eller nära de gröna näringarna. Forumet bygger på kunskapsdelning och en öppen dialog kring olika frågor med syftet att dela erfarenheter och lära av varandra.

Läs mer Ann Krumlinde
Kvinnonätverket

Ann delar sina tankar om gott ledarskap och vikten av nätverk

Ledarskap, mentorskap och nätverk var temat på tredje nätverksträffen för kvinnor i och med ett intresse för de gröna näringarna. Gästföreläsaren Ann Krumlinde delade utifrån personliga erfarenheter med sig av sina lärdomar, reflektioner och tips som vi gärna sprider vidare.

Läs mer Viktor Lindgren och Karin Westman
Bo på gård

Många frågor om att bo på mindre gård – så hjälper vårt team dig

Oavsett om man flyttar till en gård för första gången, eller redan bor på en lantbruksfastighet och är mer eller mindre aktiv i drivandet av sitt jord- eller skogsbruk, så är det skönt att kunna bolla med en bankkontakt som är expert på just jord och skog.

Läs mer Karin Westman
Personporträtt

Karin Westman: “Vi är banken som ser landet”

En stor del av de som bor på lantbruksfastigheter ute i landet har ett jobb utanför gården, och driver verksamheten på sin gård på deltid eller som fritidssyssla. Karin Westman är chef för avdelningen på Landshypotek Bank som är dedikerad till just denna kundgrupp.

Läs mer Viktor Lindgren
Bo på gård

Så jobbar vårt team med dig som bor på en mindre gård

Att vara deltids- eller fritidslantbrukare innebär andra utmaningar än vad villaägare och heltidslantbrukare ställs inför. Därför har Landshypotek Bank ett dedikerat team som har förståelse för de situationer och möjligheter som kan dyka upp när man köper, eller bor, på en mindre lant- eller jordbruksfastighet.

Läs mer Vy över åker och blå himmel, traktor och såmaskin på avstånd
Årssummering

2023 utmanande år för många lantbrukare

2023 lider mot sitt slut. Året har varit utmanande för många av Sveriges lantbrukare, utifrån såväl ett högt ränte- och kostnadsläge som nyckfullt väder. Vi har pratat med två Landshypotekare om vad det har inneburit för dem, och hur de ser på nästa år.