Vi erbjuder bolån till bostadsrätter, fritidshus, radhus och villor. Gemensamt är att vi alltid gör en helhetsbedömning av bostadsägarens ekonomi. Vid bolån till bostadsrätter behöver även föreningen uppfylla vissa krav för att vi ska gå vidare med ansökan. Vi listar dem här nedan.
Bostadsrätten behöver finnas i en förening som:
- är en äkta förening med god ekonomi
- har minst 10 lägenheter
- själva äger marken (ej tomträtter) där huset står
- är minst tre år gammal
Vid nya föreningar behöver det finnas minst två fastställda årsredovisningar
Vi erbjuder i dagsläget inte byggnadskreditiv, lånelöften, handpenningslån eller överbryggningslån.
Du vet redan innan du ansöker vilken bolåneränta vi erbjuder, baserat på din belåningsgrad och vilken bindningstid du vill ha på lånet. Notera att räntan fastställs på utbetalningsdagen. Se aktuella räntor här, eller räkna på vilken bolåneränta vi kan erbjuda dig i vår bolånekalkyl.
Hos oss kan du ansöka om bolån om du är:
- myndig och folkbokförd i Sverige
- har inkomst i svenska kronor
- äger en privatbostad som säkerhet för lånet
När du skickat in din ansökan om bolån genomför vi en sedvanlig kreditprövning. Har du, eller din medsökande, en betalningsanmärkning kommer vi inte kunna bevilja ansökan.
För bolån görs i första hand en statistisk värdering av din bostad. Värderingen sker automatiskt i samband med ansökan. Den bekostas av oss. Om en statistisk värdering inte är möjlig kontaktar vi dig för att ordna en extern marknadsvärdering av en behörig mäklare. Ev kostnad för en sådan värdering betalar du direkt till mäklaren.
Om du har tagit ett bolån efter det att amorteringskravet trädde i kraft (lån utbetalda från 1 juni 2016) har ditt lån också ett amorteringsgrundande värde. Det ligger till grund för beslutet om hur mycket du ska amortera på ditt lån.
Hur länge gäller det amorteringsgrundande värdet?
Det amorteringsgrundande värdet på din bostad gäller i fem år och kan som tidigast förändras efter den tiden. När det gått fem år från att det amorteringsgrundande värdet beslutades behöver du inte göra något utan fortsätter att amortera enligt tidigare överenskommelse. Gör du någon förändring av ditt bolån, exempelvis utökar det, efter att femårsperioden löpt ut så ses det amorteringsgrundandet värdet då också över.
Kan jag värdera om mitt hus och sänka amorteringen?
Om du vill se över din amortering ansöker du om att ändra amorteringsbelopp i Internetbanken. Välj Lån > Ändra amorteringsbelopp i menyn så kommer du rätt. Där hittar du också all information du behöver, så som att en kreditupplysning kommer att tas i samband med ansökan.
Så här gör du för att betala av hela ditt lån:
- Logga in i Internetbanken
- Välj "Lån" > "Lösen och extraamortering" i menyn
- Fyll i formuläret
- Signera och skicka in.
Tänk på!
- Du behöver kunna styrka pengarnas ursprung med exempelvis gåvobrev eller liknande.
- Lån med tre månaders bindningstid kostar ingenting att lösa. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet innan löptiden går ut kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.
Läs mer om ränteskillnadsersättning på konsumenternas.se
Hos oss kan du välja att binda ditt lån på tre månader (rörlig) eller på 1-10 år. Du gör själv ditt val av bindningstid i samband med ansökan och därefter smidigt i Internetbanken när bindningstiden är på väg att löpa ut. Ett lån med tremånaders bindningstid kan när som helst bindas på längre tid i Internetbanken.
Är bindningstiden på mitt lån exakt bindningstidens längd?
Beroende på när ditt lån betalas ut i månaden kan bindningstidens längd variera något och kan betraktas som en cirkatid. Lånet får ny ränta i samband med villkorsändringsdagen.
Exempel:
Ett lån med 3 års räntebindningstid som utbetalas den 23 april 2023 får en villkorsändringsdag per den 28:e mars 2026.
Ett lån med 1 års räntebindningstid som utbetalas den 15 augusti 2023 får en villkorsändringsdag per den 28:e juli 2024.
Om du har ett bundet lån och vill lösa ditt lån i förtid kan banken ha rätt att ta ut en ersättning, så kallade ränteskillnadsersättning. Det är för att täcka den kostnad som uppstår i samband med förtidslösen av ett bundet lån. Mer information om ränteskillnadsersättning och hur den beräknas hittar du på konsumenternas.se.
Bankens ränteberäkningsmetod för bolånen är för närvarande 30/360, vilket innebär att ett år anses ha 360 dagar och varje månad 30 dagar. Det betyder att du betalar samma belopp i ränta varje månad så länge räntesatsen är densamma.
När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande att binda lånet och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Bekräftelsen på ditt nya val av bindningstid skickas till samtliga låntagare ca 24 timmar efter att du bundit räntan. Dokumenten skickas digitalt och ni hittar dem i Internetbanken under Mina dokument. Samtliga låntagare meddelas via sms och mejl när dokumenten finns tillgängliga i Internetbanken.
Måste alla medlåntagare signera vald bindningstid?
Nej. För räntebindning i Internetbanken räcker det med en av låntagarna godkänner bindningstiden och samtidigt bekräftar att hen inhämtat övriga låntagares godkännande. När du signerar med ditt BankID bekräftar du samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Du hittar information om detta i allmänna villkor för ditt lån.
Varför har jag eller min medlåntagare inte fått mejl eller sms i samband med att vi bundit vår ränta?
Om du eller någon av dina medlåntagare har felaktiga eller saknar kontaktuppgifter hos oss kan vi inte skicka sms eller mejl. Logga in i Internetbanken och uppdatera dina kontaktuppgifter under Inställningar för att säkerställa att du får all information från banken. Information om räntebindningen hittar du oavsett alltid i Internetbanken under Mina meddelanden.
Behöver du hjälp med att uppdatera dina kontaktuppgifter eller har du uppdaterat dina uppgifter men ändå inte fått sms eller mejl från oss i samband med ett nytt val? Kontakta oss via meddelande i Internetbanken, eller på 0771-44 00 20, så hjälper vi dig.
Du som är bolånekund binder din ränta direkt i Internetbanken.
Så här gör du:
- Logga in i Internetbanken och välj Lån > Bind räntan i menyn.
- Gör ditt val. De lån som är möjliga att binda visas och du kan enkelt göra ditt räntebindningsval.
- Godkänn med BankID. Tänk på att alltid inhämta medlåntagares godkännande innan du gör ditt val.
Tips! Använder du din mobil när du ska göra ditt val? Håll mobilen vågrätt för att se alla löptider som är aktuella för ditt lån.
När får jag bekräftelse på den nya räntan?
När du gör ditt val i Internetbanken ser du direkt på skärmen din individuella ränta och vald bindningstid. Ca 24 timmar efter att du bundit din ränta skickas en bekräftelse på ditt nya val av bindningstid. Dessa dokument skickas digitalt och du hittar dem i Internetbanken under Mina dokument.
Vilken rabatt får jag om jag binder mitt bolån?
Du får alltid den rabatt och ränta som gäller den dagen du binder ditt lån baserat på aktuell belåningsgrad. Se våra aktuella räntor
Hur vet jag vilken ränta jag får när jag binder mitt lån i Internetbanken?
När du gör ditt val i Internetbanken ser du direkt vilken din individuella ränta blir. Det är den räntan som du godkänner i samband med att du signerar med BankID.
Det tillkommer inga uppläggningsavgifter när du flyttar ditt bolån till oss. Vi har heller inga aviavgifter när du betalar ditt bolån med autogiro.
Om du vill låna mer och behöver ta ut nya pantbrev eller köpt nytt hus och ska ansöka om lagfart tillkommer en engångskostnad för stämpelskatt och expeditionsavgift till Lantmäteriet, samt en administrativ kostnad.
Om en extern marknadsvärdering behöver göras kan det uppstå en kostnad att betala till den som utfört värderingen.
Läs mer om hur din bostad värderas hos oss
Tänk på att om ditt bolån som du vill flytta till oss har bunden ränta kan banken där lånet är bundet ha rätt att ta ut ränteskillnadsersättning.
Amorteringsvärdet är värdet som fastställs på din bostad i samband med ditt nya bolån.
- Amorteringsvärdet ligger till grund för beräkningen av amorteringen och ligger fast i 5 år.
- Byter du långivare följer det amorteringsgrundande värdet med.
- Har du ett lån tecknat före den 1 juni 2016 sätts det amorteringsgrundande värdet i samband med att du utökar ditt lån.
En omvärdering av bostaden för att få ett nytt amorteringsvärde får tidigast göras efter 5 år.
Värdet får inte förändras även om det skett en stor förändring i den allmänna prisutvecklingen på marknaden. Undantag kan medges efter prövning om en omfattande renovering/utbyggnad gjorts av bostaden, men gäller inte kök eller badrumsrenovering. Renovering av enstaka rum, som till exempel kök eller badrum anses inte som omfattande renovering.
Efter att du skickat in din bolåneansökan till oss kommer du att kontaktas av en av våra bolånehandläggare. Tillsammans diskuterar ni hur du önskar amortera och vilka möjligheter som finns för det.
För att signera dina digitala bolånehandlingar och göra dina val loggar du in i ansökan igen. Eventuell medlåntagare gör det samma. Tänk på att ni bara kan vara inloggade en åt gången för att se de senaste uppdateringarna i ansökan.
Om du ska flytta ett lån från en annan bank till Landshypotek behöver du be din nuvarande bank om ett amorteringsunderlag. Banken kommer att veta vad du menar när du frågar om amorteringsunderlaget.
Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor du har och vilket värde på fastigheten som ligger till grund för amorteringen. Underlaget laddas upp i din bolåneansökan inför flytten av lånet så att vi kan använda uppgifterna för att räkna ut rätt amortering. Ett amorteringsunderlag krävs även om du inte amorterar på ditt lån idag.
Kontakta din nuvarande bank för amorteringsunderlag
Danske Bank
Beställ ditt amorteringsunderlag via bankens chatt.
Handelsbanken
Kontakta ditt lokala kontor eller använd E-brevlådan till mottagare ”Kontorets brevlåda”.
Länsförsäkringar
Kontakta din lokala bank eller skicka ett meddelande i inloggat läge.
Nordea
Ring 0771-122 44 88 eller skicka ett meddelade i inloggat läge.
SBAB
Logga in i internetbanken och ladda ner amorteringsunderlaget.
SEB
Ring 0771-365 365 eller skicka ett meddelade i inloggat läge.
Skandiabanken
Ring 0771-55 55 00 eller chatta med banken.
Stabelo
Ring 0923-688 80 och uppge personnummer eller lånenummer.
Swedbank & Sparbankerna
Ring 0771-22 11 22.
När hela eller delar av ditt bolån ska villkorsändras finns det några saker att tänka på. Vi guidar dig.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor, så som bindningstid, för ditt lån. Har du ett lån bundet på 1-5 år eller med 3-månaders bindningstid där rabattperioden löper ut får du cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring ett meddelande från oss att det är dags att logga in i Internetbanken och göra dina val. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt se för närvarande gällande räntor och rabatter vi kan erbjuda dig.
Om lånet är bundet
Med ett bundet lån innebär villkorsändring att pågående räntebindningstid håller på att gå ut och det är dags att göra ett nytt val av bindningstid.
- Räntan för kommande villkorsperiod fastställs på villkorsändringsdagen.
- Du behöver göra ditt val av bindningstid i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen.
- Om du inte gör något nytt val kommer ditt lån fortsätta med 3 månaders bindningstid, oavsett vilken bindningstid ditt lån hade tidigare.
- Ränterabatten gäller under lika lång tid som bindningstidens längd och uppdateras sedan automatiskt utifrån för närvarande gällande rabatter när rabattperioden löper ut. Du behöver alltså inte bevaka din rabatt hos oss.
Om lånet har 3 månaders bindningstid
Räntan för lån med 3 månaders bindningstid uppdateras var tredje månad utifrån den räntan som då är för närvarande gällande. I Internetbanken kan du se när villkorsändringsdagen för dina lån är.
- Du kan när som helst välja att binda ett lån med 3 månaders bindningstid utan ränteskillnadsersättning. Det behöver inte vara just på villkorsändringsdagen.
- Om du vill behålla 3 månaders bindningstid på lånet även efter villkorsändringsdagen behöver du inte göra någonting.
- Vill du binda lånet på längre tid gör du det genom att logga in i Internetbanken och välja Lån > Bind räntan i menyn.
- Rabatten för ditt 3 månaders lån uppdateras automatiskt var 24e månad utifrån för närvarande gällande rabatter.
Att tänka på om ni är flera låntagare på lånet
Banken accepterar att val av bindningstid genomförs och signeras digitalt av en av låntagarna. När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Eventuella medlåntagare får ett meddelande om att registrering av ny ränta är gjord. Du hittar information i dina allmänna villkor.
Det korta svaret på frågan är ja - om du har tillräckligt låneutrymme och ekonomiska förutsättningar att bära investeringen och den högre lånekostnaden, så kan finansiering av solceller till villataket vara möjlig inom ramen för ditt bolån. Som alltid bedöms varje ansökan utifrån värderingen på huset, hur mycket lån du har och dina egna ekonomiska förutsättningar.
Funderar du på att investera i solceller till villataket?
Ansök om utökning av bolån, på samma sätt som du gjorde när du blev kund hos oss. Så snart vi gått igenom din ansökan tar vi kontakt med dig och går igenom ett möjligt upplägg tillsammans.
Är du inte redan kund är du välkommen att samtidigt flytta över ditt bolån till oss. Du ansöker då om att flytta ditt lån. Önskat lånebelopp ska täcka både beloppet på lånet du ska flytta över och det belopp du behöver för att finansiera dina solceller
Om du har 3-månaders bindningstid på ditt bolån justeras din ränta automatiskt vid nästa villkorsändringsdag, som inträffar var tredje månad.
Om du har en bunden ränta på längre tid än tre månader gäller räntan under hela bindningstiden, även om vår listränta ändras under den perioden. Om du har lån med 3-månaders bindningstid kan du när som helst binda ditt lån.
Du ser alltid ditt lån/dina låns villkorsändringsdag i översikten för lånet i Internetbanken.
Ett lägenhetsutdrag är ett dokument från bostadsrättsföreningens lägenhetsregister med information om varje specifik bostadsrätt i föreningen med information om t ex ägare, lägenhetsspecifika uppgifter som kvadratmeteryta och vilka pantsättningar som finns. Detta utdrag används vanligen vid försäljning av lägenhet och när man ska ta bolån på en lägenhet.
Det är bara bostadsrättshavaren själv som har rätt att få utdrag ur lägenhetsförteckningen om den lägenhet han eller hon innehar med bostadsrätt Lägenhetsutdraget får du genom att kontakta bostadsrättsföreningens styrelse eller föreningens ekonomiska förvaltare. En del föreningar tillhandahåller digitala tjänster där du själv kan logga in och ladda ned lägenhetsutdraget. Om du ska köpa en lägenhet kan underlaget även finnas hos handlingarna från din mäklare.
En bostadsrättsförening kan bestå av bostadsrätter, men även hyreslokaler och hyreslägenheter, och föreningen får in pengar från avgifter och hyror. Om minst 60% av intäkterna kommer från avgifter från bostadsrättsinnehavarna är föreningen äkta.
Skatteverkets lägenhetsnummer står i folkbokföringsadressen och brukar även finnas med på din deklaration. Det är ett fyrsiffrigt nummer där det två första siffrorna anger våningsplan och det två sista anger lägenhetens position på våningsplanet. Det går även att logga in på Skatteverkets hemsida och titta på folkbokföringsinformationen för att få fram uppgiften.
Ja, du som förälder kan stå som medlåntagare tillsammans med ditt barn.