Landskap med åker och skog, med ett tunt lager snö på marken

Årets första delårsrapport visar att Landshypotek står tryggt i en osäker tid

Landshypotek verkar i samma samhällsekonomi som andra och har behövt ställa om delar av verksamheten för att fortsätta skapa bästa nytta för kunderna och ägarna. Kredittillväxten saknas i samhället och därför har banken fokuserat än mer på att skapa kundvärde för befintliga kunder och på sparandet för nya och befintliga kunder. Mer om Landshypotek Banks verksamhet för årets första kvartal står att läsa i årets första delårsrapport som presenteras idag.

Landshypotek ser långsiktigt utvecklingen och är trygga även i en mer osäker tid, och skapar därmed även trygghet för kunderna.

– Vi arbetar med trygga sparformer och lång utlåning med låg risk och är att likna vid en stabil atlantångare. Med vår fina tillväxt och utveckling som bank har vi de senaste åren kraftigt förstärkt vår farkost. Det är stabilt och vi klarar rätt mycket sjö. Vi håller vår kurs och vi rör oss framåt, men vi är medvetna om att farten sjunker i nuvarande motvind och det kommer att kräva en del energi att få upp den igen, skriver Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank, i VD-ordet i delårsrapporten.

Bankens tillväxt av utlåningen är lägre än planerad, i linje med den avstannade utvecklingen på kreditmarknaden, men med förra årets fina tillväxt av volym och nya kunder har banken blivit större. Därmed visar banken ett stabilt rörelseresultat för kvartalet på 162 miljoner kronor, jämfört med 122 miljoner kronor första kvartalet förra året. Landshypotek passerade en total utlåningsvolym på 100 miljarder kronor förra året och landade i mars på samlad utlåningsvolym på 105,7 miljarder kronor. Under kvartalet har även intresset för bankens trygga sparande fortsatt och inlåningsvolymen ökade med 3,7 miljarder kronor.

Tryggheten i utvecklingen underströks när representanter för banken och föreningen i mars mötte ägarna – jord- och skogsbrukare – runt om i landet på föreningens årliga regionmöten. Under kvartalet har även det stora intresset för ekonomi och den förändrade ekonomin märkts i alla kontakter med kunderna. Under kvartalet inledde banken dessutom ett nytt samarbete med MedMera Bank och medverkade i den bankgemensamma kampanjen för att minska risken för bankbedrägerier.

– Jag är mycket trygg med bankens förmåga att hantera de risker som finns just nu, men det är givetvis betydligt roligare med tillväxt och kunder som med framtidstro ser större möjligheter i sitt företagande eller sin vardagsekonomi. Därför ser jag fram emot en mer stabil kreditmarknad där osäkerheten blir lägre. Min bedömning är att marknaden framåt hösten har etablerat en ny nivå, med ny jämvikt och utjämnade marknadsförutsättningar. Spelreglerna blir mer tydliga och bedömningsbara, osäkerheten sjunker, skriver Per Lindblad i VD-ordet.

Läs mer
Hela rapporten
Vd-ord
Omvärld: Utvecklingen inom det svenska jord- och skogsbruket
Omvärld: Utvecklingen på finansmarknaderna

 

Delårsrapporten i korthet

Januari – mars 2023
jämfört med januari – mars 2022

  • Rörelseresultatet uppgår till 162 (122) mnkr.
  • Räntenettot uppgår till 312 (250) mnkr.
  • Kostnaderna uppgår till 151 (133) mnkr.
  • Kreditförluster netto påverkade resultatet med +2 (+2) mnkr.
  • Utlåning till allmänheten uppgår till 105,7 (97,8) mdkr.
  • Inlåning från allmänheten uppgår till 27,2 (15,4) mdkr.

Januari – mars 2023
jämfört med oktober – december 2022

  • Rörelseresultatet uppgår till 162 (143) mnkr.
  • Räntenettot uppgår till 312 (322) mnkr.
  • Kostnaderna uppgår till 151 (154) mnkr.
  • Kreditförluster netto påverkade resultatet med +2 (-6) mnkr.
  • Utlåning till allmänheten uppgår till 105,7 (105,6) mdkr.
  • Inlåning från allmänheten uppgår till 27,2 (23,5) mdkr.