Flygbild över skog och åkrar i Värmland

Ny rapport om lantbrukets ekonomi: Bra att effektivisera, men räcker det?

Lantbrukare väljer att effektivisera för att nå lönsamhet. Frågan är om det räcker.

I en enkätundersökning som Landshypotek låtit göra bland 1 000 lantbrukare svarar 4 av 10 att effektivisering är deras viktigaste åtgärd för att säkerställa långsiktig lönsamhet. Det är nästan dubbelt så stor andel jämfört med övriga åtgärder.

Visst är ständig effektivisering grundläggande för ett långsiktigt livskraftigt lantbruksföretagande. Men räcker det för att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten i svenskt lantbruk?

– Det är positivt att jordbruket effektiviserar men det tenderar till att bibehålla konkurrenskraften i det korta perspektivet. Det löser inte den långsiktiga utmaningen för lantbruket att ta större tillväxtkliv – som i förlängningen är central för svenska lantbruket och därmed för Sverige, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsbruksfinansiering på Landshypotek Bank.

Effektiviseringstrenden framträder tydligt i undersökningar Landshypotek Bank har gjort de senaste åren. Bifogad pdf sammanfattar resultatet av den senaste enkäten, samt även tidigare undersökningar på samma tema.

– Det finns mycket som talar för svenskt lantbruk och som företagare gäller det att identifiera vad man kan göra för att ta vara på möjligheterna. Det kan ju handla om att investera för att minska din klimatrisk, vilket kan ge dig ett jämnare och kanske till och med bättre ekonomiskt utfall. Men det kan ju också handla om att göra anpassningar och satsningar för att möta det ökade samhällsintresset för självförsörjning och svenskproducerat, säger Stefan Malmström.